Naslovna Društvo OŠ “Branko Radičević” proslavila 37. rođendan – Sanjamo boje, menjamo svet

OŠ “Branko Radičević” proslavila 37. rođendan – Sanjamo boje, menjamo svet

675
0

“Samo komad neba, to je ono što tražimo, a tako malo treba, malo za spas. Sanjamo boje, menjamo svet, mi hoćemo svoje i rušimo sve“ – glavna je tema ovogodišnje multimedijalne predstave učenika Osnovne škole „Branko Radičević“, kojom su obeležili 37. rođendan svoje vaspitno-obrazovne ustanove.

Od prvih taktova muzike, igre svetla, preko zanimljivih govornih igrokaza, malih scenskih komada i video klipova u kojima su deca glavni akteri, pa do završne pesme „Da sanjamo“, Osnovna škola „Branko Radičević“ poslala je sa svoje centralne priredbe jasnu poruku.

Vođeni stihovima „Nevernih beba“ horisti, recitatori, plesači, folkloristi, gimnastičari su poručili: „Sanjamo boje, menjamo svet“.

„Poruka je i više nego jasna. Moramo sami sebe da promenimo, da promenimo sve oko nas i da promenimo taj odnos između nas, jer smo se udaljili jedni od drugih, a decu to najviše boli. To mi je bila inspiracija u ovoj eri mobilnih telefona, kad se slabo đaci druže među sobom, da ih približimo kroz boje, pozitivne misli i naravno pesmu. Svi tekstovi su predivni, od pesme „Bato“, „Hrabri mogu sve“ od Cece Slavković, „Najjači ostaju“, „Ne rugaj se“, „Molitva“, nema pesme koja ne dira u srce. A baš smo to želeli“, kaže Ema Milošević Anđelić, nastavnik muzike.

Ovakve priredbe, ističe Ema Milošević-Anđelić, ne rade se preko noći. One su plod višemesečnog rada, ali su i timski projekat, jer zahtevaju angažovanje i većeg broja dece i svakako većeg broja nastavnika.

„Koleginica Bojana Đorđević je sve to pretočila u predivan scenario. Čitav tim mladih ljudi i dragih kolega mi je pomoglo da ostvarimo ovakav Dan škole, od nastavnika Bojana Marinovića, Milijane Đurić, učiteljica Dragane Đurković, Violete Lazić, Nebice Stanković-Stojković, Jagodinke Gudžuganović, da ostvarimo svoj san, a deca su program jako lepo prihvatila. Za scenografiju je zadužen moj kolega Ljubiša Blagojević. Čitav tim je ovo radio, a mislim da smo to lepo pretočili sa jednim ciljem – da obratimo pažnju jedni na druge“, kaže ova nastavnica muzike.

Drugačiji iz godine u godinu, horisti, članovi recitatorske, ritmičke, folklorne, dramske sekcije, uz gimnastičarke Ane Ranđelović, u centar ovogodišnje priredbe stavili su – đake.

Tako smo u zanimljivim video klipovima na velikom platnu mogli da čujemo šta vole, čega se plaše, šta žele da budu kad porastu, ali i da upoznamo neke od najtalentovanijih mladih sportista ove škole, Teodoru Trokanović, Milenu Trailović, Petra Vidića…

„Imali smo sreću da od Milana Đurđevića, frontmena „Nevernih beba“ dobijemo saglasnost da „pozajmimo“ dve njihove pesme i ja sam mu na tome neizmerno zahvalna. Savremene aranžmane popularnih pesama koje je izvodio hor i naši solisti dobili smo na korišćenje od Nemanje Mihajlovića, producenta „Pinkovih zvezdica“, sa kojim smo i ove godine nastavili saradnju“, kaže Milošević-Anđelić.

Najjači utisak, uz završnicu u kojoj su svi učesnici zajedno otpevali pesmu „Da sanjamo“, dupke napunivši i scenu i prostor ispred bine, ostavio je nastup odeljenja IV1 učiteljice Violete Lazić i učenika koji su na znakovnom jeziku izveli pesmu „Ne rugaj se“ . Njima su se na sceni pridružili i učenici Osnovne škole „12. septembar“, sa kojima se IV1 druži od prvog razreda.

„U svom ovom čudu koje se dešava oko nas, stalno se nekom rugamo, pa zato kažemo deci da obrate pažnju na to malo srce i na ta osećanja, da nekoga ne povrede, upravo ono što i najmanje radimo. I zato se nadamo da ćemo i na ovaj način da utičemo na decu da budu bolji ljudi“, rekla je za NG Portal Ema Milošević-Anđelić.