Naslovna Društvo OŠ “12. septembar” realizuje projekat “Uskršnje čarolije – Isti, a različiti”

OŠ “12. septembar” realizuje projekat “Uskršnje čarolije – Isti, a različiti”

503
0

Projektna nastava, preduzetništvo i humanitarna akcija – sve to čini projekat “Uskršnje čarolije – Isti, a različiti” koji realizuje Osnovna škola “12. septembar” u saradnji sa Narodnom bibliotekom “Dositej Novaković” i osnovnim školama opštine Negotin, uz podršku firme “Alta boje”.

Zanimljiva, kreativna, a pre svega i edukativna radionica realizuje se ovih dana na dečjem odeljenju Narodne biblioteke, ali i u osnovnim školama opštine Negotin.

Reč je o projektu “Uskršnje čarolije – Isti, a različiti” kojim rukovodi Snežana Bigović, profesor razredne nastave u OŠ “12. septembar”, a koja je deo projektne nastave, novog predmeta koji se realizuje od ove godine u prvom razredu.

“Ja sam decu socijalizovala i osposobila u potpunosti da svojim prstićima stvaraju predmete koji imaju  i upotrebnu vrednost. Smatrala sam da je pogodno mesto za realizaciju jednog većeg projekta upravo dečije odeljenje Narodne biblioteke. Ovaj projekat se realizuje od 25. marta do 25. aprila, obuhvata sve mlađe razrede na teritoriji naše opštine. Saradnik na projektu mi je bibliotekarka Maja Manić”, kaže Snežana Bigović, inicijator i koordinator ovog projekta.

Učenici nižih razreda osnovnih škola naše opštine izlivaju od praškastih materijala, uz pomoć kalupa, razne figurice-magnetiće, koje i sami ukrašavaju, a koji će biti deo jedne velike prodajne, humanitarne izložbe dečijih rukotvorina u preduskršnjoj nedelji.

„Ovde iniciramo te dečije rukotvorine. Zato se projekat i zove „Uskršnja čarolija“ jer će ta čarolija trajati ceo mesec. Mi ćemo se truditi da deca svojim rukama naprave magnetiće sa uskršnjim motivima. Ovde će ih izlivati, a onda će ih u svojim školama ukrašavati, a njihovoj mašti je sve dozvoljeno da naprave za Uskrs“, dodaje Snežana Bigović.

Najmlađi ovom akcijom nastoje da pomognu trogodišnjoj Simeoni Jokanović da porazi tešku bolest sa kojom se bori.

„Njihova mašta će da pokrene njihove mogućnosti, da shvate da mogu da na jednostavan način naprave predmete koje mogu da prodaju, da dođu do materijalnih sredstava koje će donirati za lečenje male Simeone Jokanović. Nadamo se da će čarolija koju smo pokrenuli učiniti da se zdravstveno stanje male Simeone poboljša i da deca imaju svest o tome kako ta pozitivna energija može da deluje“, kaže za NG Portal Snežana Bigović.