Naslovna Društvo Oronule negotinske fasade još uvek čekaju saniranje

Oronule negotinske fasade još uvek čekaju saniranje

1057
0

Fasade su u Negotinu stara boljka. Iako prete da ugroze bezbednost prolaznika i imovine, loša finansijska situacija, ali i “dogovor” komšija često su kamen spoticanja zbog kojeg fasade još uvek nisu sanirane.

Dovoljna je kratka šetnja Negotinom da bi se videlo da osim lepote kojima fasade iz starog gradskog jezgra plene, one čine i potencijalnu opasnost jer se neprestano urušavaju i prete da ugroze bezbednost prolaznika i imovine.

Tu je, pre svih, zgrada u kojoj je smešten Katastar nepokretnosti, a koji je baš zbog stanja fasade bio prinuđen da, u cilju povećanja bezbednosti, ogradi prilaz zgradi i spreči eventualne štete.

U boljem stanju nije ni zgrada knjižare na uglu Knez Mihajlove i Vojvode Mišića, nekoliko fasada u Knez Mihailovoj, zgrade na Trgu Đorđa Stanojevića, Dom JNA, ali i fasada na samoj zgradi opštine, pa i mnoge stambene zgrade u Negotinu, bez obzira kad su sagrađene.

I dok je kod poslovnih zgrada čiji je vlasnik država ili lokalna samouprava situacija donekle čista jer same mogu da saniraju fasade sredstvima iz budžeta, a one zaštićene i pod budnim okom nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kod privatnih stambenih zgrada to je veliki problem.

Prema Zakonu o stanovanju, vlasnik stana “dužan je da učestvuje u troškovima održavanja zajedničkih delova zgrade i zemljišta za redovnu upotrebu zgrade i upravljanja zgradom”. To praktično znači da su za saniranje fasade, krova i sve druge popravke odgovorni stanari i upravnici.

Nažalost, tek se poneko iz zajednice stanara odlučuje da na dalje propadanje fasade stavi tačku. Mnoge koči činjenica da para za ovu investiciju – nema.

“Stambena zajednica dužna je da se brine o održavanju fasade i u slučaju šteta po imovinu i život ljudi odgovara svom svojom imovinom. Kako je zakon na snazi od 2018. godine u našoj opštini još uvek nisu sve zgrade registrovane i još uvek jedan broj zgrada nema upravnike ili profesionalne upravnike. Za to je odgovorna opštinska vlast koja toleriše zgrade i stanare koji se nisu registrovali. Zgrade koje nemaju upravu su još opasnije po imovinu i život građana jer ne sprovode nikakvu politiku održavanja objekta i na taj način doprinose urušavanju kvaliteta boniteta zgrade”, kaže za NG Portal Zoran Jovanović, profesionalni upravnik.

U mnogim zgradama, međutim, ništa nije ulagano i više od 40 godina. Mesečno se za fond za investiciono održavanje izdvaja nedovoljno sredstava da bi se nešto skorije preduzelo po pitanju sanacije fasada i krovova.

“Finasijska situacija u zgradama je veoma skromna. Vlasnici posebnih delova iako postoji svest da se zgrada mora održavati, nerado izdvajaju za održavanje zgrada najviše zbog velikih životnih troškova i niskog standarda”, kaže profesionalni upravnik Zoran Jovanović.

Po zakonu, upravnik pravi plan i program održavanja zgrade, koji obuhvata i radove na fasadi i krovu. Usvaja ga stambena zajednica i počinje realizacija. Ali i tu je problem.

“U našoj firmi ove godine počinjemo sa povećanjem energetske efikasnosti samih zgrada u smislu postavljanja toplotnih izolacionih obloga (stiropor) i postavljanje fasada. Taj proces će se u nekim zgradama odvijati u nekoliko faza. Cena je visoka i kreće se oko 65.000 dinara po posebnom delu. Nažalost, naša opština još uvek nema plan oporavka fasada u gradu, a nije izašla ni sa planom povećanja toplotne efikasnosti dok su neke opštine, poput Loznice po tom pitanju već preduzele mere i radnje”, dodaje Jovanović.