Naslovna Društvo Opštini Negotin sredstva od 7,85 miliona za povećanje energetske efikasnosti

Opštini Negotin sredstva od 7,85 miliona za povećanje energetske efikasnosti

715
0

Predstavnicima 38 lokalnih samouprava, među kojima i opštini Negotin, u Smederevskoj Palanci uručeni su ugovori po javnom pozivu za dodelu sredstava za povećanje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, uručila je danas u Smederevskoj Palanci ugovore predstavnicima 38 lokalnih samouprava koje su na javnom pozivu dobile sredstva za ulaganje u povećanje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.

“Ukupna vrednost projekata koji se sufinansiraju kroz javni poziv je 1,12 milijardi dinara, od čega je 687,6 miliona dinara iz sredstava Ministarstva rudarstva i energetike, preko Uprave, a 436,3 miliona dinara je učešće lokalnih samouprava. Sve što uradimo kroz ovaj projekat znači zdraviju životnu sredinu i uštede energije, i to od 30 do 50 odsto godišnje, u zavisnosti od primenjenih mera. Na godišnjem nivou ušteda u potrošnji električne energije biće devet miliona kWh, a očekivano smanjenje emisije CO2 je oko 4.500 tona godišnje”, rekla je Zorana Mihajlović.

Na spisku od 38 lokalnih samouprava je i opština Negotin kojoj je Ministarstvo rudarstva i energetike opredelilo 7,85 miliona dinara za rekonstrukciju i sanaciju sistema grejanja i sanaciju termičkog omotača zgrade Osnovne škole “Pavle Ilić Veljko” u Prahovu. Svečanoj dodeli ugovora u ime opštine Negotin prisustvovao je Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine.

Projekti za koje su dodeljena sredstva uključuju osnovne škole, zgrade opština, domove kulture, vrtiće, fakultete, centar za socijalni rad, zatvoreni bazen, javno osvetljenje, a prvi put javnim pozivom bili su obuhvaćeni i instalacija fotonaponskih sistema i solarnih panela za proizvodnju električne energije.

Na ovom konkursku sredstva u visini od maksimalnih 30 miliona dinara odobrena su i Gradu Zaječaru. Uprava ua finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti Ministarstva rudarstva i energetike subvencionisaće sa skoro 23,2 miliona dinara sanaciju zgrade Opštinske uprave opštine Boljevac.