Naslovna Društvo Opština Negotin stipendira 31 učenika i studenta

Opština Negotin stipendira 31 učenika i studenta

1043
0

Opština Negotin, u školskoj 2020/2021. izdvojila je 2,5 miliona dinara za stipendiranje 31 učenika srednjih škola i studenata.

Stipendije u visini od po 4.000 dinara, po kriterijumima konkursa koji je lokalna samouprava raspisala u februaru, dobilo je 28 učenika srednjih škola.

“Takmičim se, osvajam nagrade, trudim se da svakodnevno izvršavam sve svoje obaveze pa će mi ova stipendija i pomoći da se pripremim za studije etnomuzikologije koje nameravam da nakon srednje muzičke škole studiram”, kaže Magdalena Pitarević, učenica Umetničke škole “Stevan Mokranjac” u Negotinu.

Sa po 7.000 dinara mesečno, opština Negotin stipendira i tri studenta visokoškolskih ustanova koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog stepena čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije.

“Ova stipendija mi zaista mnogo znači jer nameravam da studiram. Školujem se za veterinarskog tehničara u negotinskoj Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić” i odličan sam učenik”, kaže Miloš Momčilović, jedan od stipendista.

Ugovore sa roditeljima srednjoškolaca i studentima potpisao je predsednik opštine Vladimir Veličković koji je istakao da će se lokalna samouprava postarati da naredne godine za ove namene izdvoji više sredstava.

„Ono što je najbitnije u svemu je naša zahvalnost pre svega roditeljima, prosvetnim radnicima i ovoj deci koja žele da nadograđuju sebe, da postanu dobri ljudi i stručnjaci u pozivu za koji se školuju. Cilj je da se vrate i svoje profesionalne karijere nastave ovde, a mi ćemo nastojati da im obezbedimo uslov“, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Opština Negotin stipendirala je prošle godine 28 srednjoškolaca i četiri studenta sa ukupno dva miliona dinara, a 2019. je, u istom ukupnom iznosu, pravo na stipendiju ostvarilo pet studenata i 22 srednjoškolca. Stipendije se, inače, isplaćuju u 10 mesečnih rata.