Naslovna Društvo Opština Negotin stipendira 27 učenika i studenata

Opština Negotin stipendira 27 učenika i studenata

738
0

U velikoj sali Skupštine opštine Negotin danas su potpisani ugovori o stipendiranju petoro studenata i 22 učenika srednjih škola.

Opština Negotin za školsku 2018/2019. stipendiraće ukupno 22 učenika srednjih škola na teritoriji opštine Negotin, ali i škola u Srbiji u kojima su svoje školovanje nastavili ovdašnji đaci, a po kriterijumima konkursa koji je lokalna samouprava raspisala početkom godine.

Sa roditeljima srednjoškolaca ugovore o stipendiranju potpisao je predsednik opštine Vladimir Veličković koji je istakao da će se lokalna samouprava postarati da naredne godine za ove namene izdvoji više sredstava.

Među stipendiranim učenicima njih 10 se školuje u Negotinskoj gimnaziji, troje u Umetničkoj, po dva učenika u Tehničkoj i Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić”. Među stipendistima je i petoro učenika koji se školuju u Beogradskoj gimnaziji, Srpskoj pravoslavnoj bogosloviji, Medicinskoj školi i Muzičkoj školi “Davorin Jenko”.

Opština Negotin stipendira i troje studenata koji se školuju za nastavnike nemačkog jezika, solo pevanja i klavir, a koji su deficitarni kadrovi u našim školama.

Stipendiraju se i dva studenta sa prosekom ocena iznad devet i sa najmanje 120 ESPB poena, a koji se školuju na Elektronskom i Medicinskom fakultetu.

Srednjoškolcima će mesečno biti uplaćivano po 4.000 dinara, a studentima po 7.000 i to u deset mesečnih rata, retroaktivno od 1. septembra, odnosno 1. novembra. Za ove namene je iz opštinske kase izdvojeno dva miliona dinara.

Inače, prošle godine je negotinska lokalna samouprava stipendirala četvoro studenata i 13 srednjoškolaca.