Naslovna Društvo Opština Negotin raspisala konkurs za realizaciju programa stručne prakse

Opština Negotin raspisala konkurs za realizaciju programa stručne prakse

480
0

Opština Negotin u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje raspisala je javni poziv za realizaciju programa stručne praкse u 2022. godini.

Stručna praksa podrazumeva stručno osposobljavanje nezaposlenog za samostalan rad u struci za koju je stečeno odgovarajuće obrazovanje. Program se sprovodi radi obavljanja pripravničkog staža, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita, kada je to zakonom, odnosno pravilnikom predviđeno kao poseban uslov za samostalan rad u struci, a realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.

Javni poziv, koji je otvoren do 29. juna,  predviđa realizaciju stručne prakse za nezaposlene sa stečenim visokim obrazovanjem na osnovnim akademskim studijama u obimu od najmanje 240 ESPB bodova, master akademskim studijama, master strukovnim studijama, specijalističkim akademskim studijama, specijalističkim strukovnim studijama, odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine.

Reč je o nezaposlenima sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje sa teritorije opštine Negotin, koja se prvi put stručno osposobljavaju u struci za koju su stekla određenu vrstu i nivo kvalifikacija ili za one koji su se osposobljavali ali kraće od od vremena potrebnog za polaganje pripravničkog ili stručnog ispita, s tim što će oni realizovati stručni praksu za preostali period potreban za sticanje uslova za polaganje pripravničkog ili stručnog ispita, navodi se u javnom pozivu.

Tokom trajanja stručne prakse Opština, preko Nacionalne službe za zapošljavanje angažovanim osobama će na ime novčane pomoći i troškova prevoza biti isplaćena isplaćuje sredstva u ukupnom mesečnom iznosu od 20.000 dinara

Opština Negotin je, inače, za aktivne mere zapošljavanja izdvojila ovogodišnjim budžetom dva miliona dinara, od kojih 1,2 miliona dinara pomoći prilikom samozapošljavanja i 800.000 dinara za stručnu praksu, a deo sredstava daje i Nacionalna služba za zapošljavanje.