Naslovna Društvo Opština Negotin proslavila gradsku slavu, Spasovdan

Opština Negotin proslavila gradsku slavu, Spasovdan

1472
0

Liturgijom u Crkvi Svete Trojice  i svečanom litijom centralnim gradskim ulicama do spomenika Hajduk Veljku, opština Negotin obeležila je danas svoju slavu, Vaznesenje gospodnje, Spasovdan.

Obeležavanje Spasovdana je jutros počelo liturgijom u Crkvi Svete Trojice, koju je služio jerej Marko Pajčin, starešina hrama, nakon čega je gradskim ulicama krenula litija do Spomenika Hajduk Veljku.

Na mestu pogibije legendarnog branioca Negotina sveštenici Hrama Svete Trojice u Negotinu, jereji Marko Pajčin i Marjan Kerčulj u prisustvu velikog broja zvanica prerezali su slavski kolač i služili pomen poginulimborcima za veru i otadžbinu.

Proslava Spasovdana nastavljena je u zgradi opštine Negotin u kojoj su goste dočekali Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin, Merlina Selenić, zamenik predsednika opštine Negotin, mr Milan Uruković, predsednik SO Negotin i članovi Opštinskog veća. Slavski kolač prerezali su sveštenici otac Marko i Marjan i Ranko Jović, protojerej stavrofor u penziji.

U holu zgrade opštine Negotin Nenad Vojinović, direktor Istorijskog arhiva Negotin, dr Mladen Terzić, direktor Arhiva Jugoslavije i Denis Kruglov, ataše za kulturu ambasade Ruske federacije u Beogradu otvorili su izložbu posvećenu 185. godišnjici diplomatskih odnosa Srbije i Rusije, kao i Jugoslavije i Sovjetskog saveza.