Naslovna Društvo Opština Negotin predstavila projekat “Mladi u turističkoj industriji“

Opština Negotin predstavila projekat “Mladi u turističkoj industriji“

1216
0

Udruženje građana „Srbija za mlade“ i opština Negotin na početnoj pres konferenciji, održanoj juče u velikoj sali Skupštine opštine Negotin, predstavili su projekat  „Mladi u turističkoj industriji“, vredan 200.100 evra, od kojih sa 10 odsto sredstava učestvuje i negotinska lokalna samouprava.

Projekat „Mladi u turističkoj industriji“, kako su istakli na početnoj pres konferenciji Darko Gavrilović, potpredsednik Udruženja “Srbija za mlade”, Nenad Tomić, trening koordinator i Davor Gavranović, administrativni asistent, podrazumeva u prvom redu edukaciju mladih, ali i formiranje potpuno funkcionalnog, održivog i operativnog Omladinskog turističkog savetodavnog centra u Negotinu, koji bi trebalo da uposli desetak mladih.

Tako će za mlade Negotina, ali i Nove Varoši, Raške, Niša, Bajine Bašte, Bača, Bečeja i opštine Savski venac, krajem septembra ili početkom oktobra biti održana serija petodnevnih treninga i info dana za 800 mladih, 30 pripadnika romske nacionalnosti i 20 osoba sa invaliditetom.

„Na tim treninzima će uglavnom to biti predavano kako da se oni ostvare u sferi turizma, kroz otvaranje udruženja, kroz promociju tih udruženja, konkurisanja na projekte, promovisanje svojih nekih značajnih turističkih mesta, turističkih destinacija, kako da razviju turizam i samu regiju“, rekao je medijima Nenad Tomić, trening koordinator.

Ciljna grupa projekta „Mladi u turističkoj industriji“ su nezaposleni bez ili sa niskim nivoom kvalifikacije, mladi van sistema obrazovanja, zaposlenja ili obuke i mladi članovi ugroženih grupa: Romi, osobe sa invaliditetom i mladi sa niskim nivoom obrazovanja.

“Konkretne aktivnosti su početna i završna pres konferencija, info dani u osam opština koji će trajati po pet dana. Imate treninge koji će isto biti organizovani u osam opština, koji će trajati po pet dana, nakon toga imate otvaranje Omladinskog turističkog savetodavnog centra u Negotinu, mentorski program gde ćemo mlade sa treninga pozvati u određene firme u kojima imamo ovaj program i na kraju zapošljavanje mladih u tim firmama koje budu konkurisale kasnije“, rekao je Tomić medijima.

Projekat će se sprovoditi 15 meseci do 23. marta 2020. a iako je formalno počeo krajem prošle godine, praktično je u prvoj fazi. Vredan je 200.100 evra, a Udruženje “Srbija za mlade” i Opština Negotin participiraju sa po 10 odsto.

“Projekat „Mladi u turističkoj industriji“ koji se finansira iz EU fondova uz podršku Vlade Republike Srbije, ima za cilj uključivanje mladih u Srbiji, povećanje zaposlenosti, omladinskih aktivnosti, radnog iskustva i preduzetničke prakse među mladima. Drago mi je što je naša opština deo projekta, koji će se realizovati u osam opština u Srbiji, i koji će uključivanjem vas, mladih ljudi, sa novim idejama i energijom, uticati da naša razvojna šansa, turizam postane naš brend i način na koji će nas prepoznati svuda“ rekao je na početnoj pres konferenciji Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.