Naslovna Društvo Opština Negotin potpisala sa Poštanskom štedionicom ugovor o kreditu za kapitalne investicije

Opština Negotin potpisala sa Poštanskom štedionicom ugovor o kreditu za kapitalne investicije

726
0

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin potpisao je danas sa Markom Pavlovićem, direktorom Regionalnog centra Poštanske štedionice Požarevac ugovor o kreditnom zaduživanju za finansiranje kapitalnih investicija.

Vladimir Veličković i Marko Pavlović

Reč je o namenskom kreditu u visini od 54.111.000 dinara za koji je saglasnost nedavno dalo Ministarstvo finansija, a odbornici su na prošloj sednici većinom glasova usvojili odluku o novom kreditnom zaduživanju.

Kredit je, navode nadležni, namenski i koristiće se za realizaciju kapitalnih investicija i to za saobraćajnu infrastrukturu i rekonstrukciju vodovodne mreže.

Na osnovu ovih sredstava radiće se na rekonstrukciji ulica: Кneza Miloša, Ljube Nešića, Mire Vinklajt i kraka ulice između Mire Vinklajt i Ljube Nešića.

“Ovo su neophodni radovi jer se radi o jednim od najprometnijih ulica. Pored  rekonstrukcije trotoara i kolovoza, radimo uređenje vodovodne mreže i kišne kanalizacije. Ovo je nastavak radova koje smo započeli pre pet godina, gde želimo domaćinski i planski da uredimo naš grad i stignemo do poslednje ulice sa uređenom podzemnom i nadzemnom infrastrukturom i time rešimo lokalne tekuće probleme, poboljšamo imidž grada i pređemo na neke nove sadržaje“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Poštanska štedionica, istakao je Veličković, dala je najpovoljnije uslove u pogledu grejs i perioda otplate glavnice, ali i kamatnih stopa. Ugovor je potpisan na pet godina sa grejs periodom od 12 meseci.

“Uskoro raspisujemo javnu nabavku i uz povoljne vremenske prilike očekujemo privođenje radova na uređenju pomenutih ulica u decembru”, dodao je Veličković.

Lokalna samouprava otplaćuje i kredit iz 2017. u visini od 100 miliona podignut kod Poslovne banke “Societe Generale”, sada OTP banke koji je namenski podignut za finansiranje kapitalnih investicija sa rokom otplate od pet godina.

Tim kreditom finansirana je rekonstrukcija i dogradnja postojećeg upravnog objekta sa pratećim sadržajem u funkciji bazena i parterno uređenje, ali i nastavak rekonstrukcije ulica Milinkove, Daničićeve Jovana Čakširanovića, Branka Radićevića, Ike Kostića, Branka Perića i to od Branka Radičevića do Vere Radosavljević, Braće Jugovića, Dositeje, Radeta Nedeljkovića, rekonstrukcija saobraćajnice u ulici Marka Oreškovića, Starine Novaka i Siniše Stankovića, izrada tehničke dokumentacije za projekat primenjenih hidrogeoloških istraživanja, elaborat o rezervama podzemnih voda, projekat održivog korišćenja podzemnih voda na izvorištu i projekat za dobijanje vodne dozvole.

U prvih šest meseci ove godine, rečeno je na današnjoj sednici lokalnog parlamenta,  plaćena je kamata po osnovu ovog kredita u iznosu od 194.000 dinara i glavnica u iznosu od 12.804.000 dinara.