Naslovna Društvo Opština Negotin darivala majke

Opština Negotin darivala majke

705
0

Opština Negotin, četvrtu godinu zaredom, nastavila je i ovog marta akciju pomoći majkama koje su u prethodnoj godini rodile treće, četvrto i peto dete.

Njih 31 dobilo je po 10.000 dinara i simbolično i buket cveća. Za ove namene, lokalna samouprava je iz budžeta izdvojila 310.000 dinara. Ovu pomoć je, inače, prošle godine dobilo 27, a pretprošle 30 žena.

„Opština Negotin već nekoliko godina povodom Dana žena uručuje poklon čestitku majkama koje su se u prethodnoj godini porodile treći, četvrti, peti put u toku prošle godine. Ovo je jedan mali vid pažnje“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Lokalna samouprava, inače, svakom prvorođenom detetu obezbeđuje jednokratnu pomoć u visini od 30.000 dinara, za drugo 35.000, treće i četvrto po 40.000 dinara. Porodilje koje su rodile dvojke na ime jednokratne pomoći za novorođeno dete dobijaju po 70.000 dinara, a za trojke je predviđena sumu u visini od 100.000 dinara.

„Po opštinskoj Odluci o finansijskoj podršci porodici, na besplatan vrtić ima pravo svako treće i naredno dete u porodici i tu imamo 62 korisnika; besplatnu užinu prima 280 osnovaca, a tu su uključena i deca iz socijalno ugroženih porodica. Dajemo i naknadu nezaposlenim majkama koje su se porodile treći, četvrti, peti put u visini od 5.000 dinara mesečno tokom godinu dana. Tu pomoć prima devet majki. Prošle godine je iz budžeta za ove namene izdvojeno pet miliona dinara.Opština Negotin će u narednom periodu pokušati da više pomogne porodicama sa više dece imajući u vidu pad nataliteta koji je u našoj opštini i više nego evidentan“, rekao je Veličković.

Lokalna samouprava je početkom godine darivala i bebe rođene 1.januara, dečaka Lazara i devojčice Danicu i Saru. Njihovim porodicama uručene su poklon čestitke u visini od 47.575 dinara.

Inače, od početka godine do danas u negotinskom porodilištu rođeno je 30 beba, a tokom prošle godine Negotin je postao bogatiji za 153 bebe, koliko ih je rođeno na odeljenju ginekološko-akušerske službe Zdravstvenog centra Negotin.