Naslovna Društvo Oprez u pograničnim opštinama zbog afričke kuge svinja

Oprez u pograničnim opštinama zbog afričke kuge svinja

369
0

Republička veterinarska inspekcija za Borski okrug podsetila je stočare da zbog opasnosti od širenja smrtonosne bolesti za koju nema leka, afričke kuge svinja, sprovode propisane mere prevencije i zaštite.

pixabay.com

Da li se u Srbiji pojavila afrička kuga svinja znaće se kada budu završene laboratorijske analize obolelih životinja u Velikoj Krsni i selu Rabrovac kod Mladenovca.

Imajući u vidu da je u zemljama koje se graniče sa našom zemljom došlo do pogoršavanja situacije i širenja afričke kuge svinja, nadležni su apelovali na stočare da u pograničnim krajevima svinje zatvaraju i u potpunosti se pridržavaju mera prevencije i zaštite.

Područje Borskog, Zaječarskog, Pirotskog, Braničevskog, Zapadnobačkog, Severnobanatskog, Srednjebanatskog i Južnobanatskog okruga je još u martu proglašeno područjima visokog rizika od afričke kuge svinja, a ostale delove zemlje  područjima umerenog rizika.

Proteklih dana je inače u Bugarskoj i Rumuniji eutanazirano skoro dve stotine hiljada svinja. Srbija već dve godine ne uvozi svinjetinu iz ovih zemalja i Mađarske.Situaciju dodatno otežava to što bolest prenose ptice i divlje svinje.