Naslovna Društvo Opremanje negotinske radiologije vredno milion evra

Opremanje negotinske radiologije vredno milion evra

1768
0

U negotinskom Zdravstvenom centru nema liste čekanja za snimanja na skeneru, mamografu i rentgen aparatu. Od januara 2024. godine u funkciji će biti dodatni aparati za dijagnostiku najtežih oboljenja.

Negotinska radiologija Zdravstvenog centra je, zahvaljujući investicijama od milion evra, dobila novi izgled, a savremena dva skenera, mamograf i četiri rentgen aparata obezbediće da se na postavljanje dijagnoze ne čeka mesecima, već da se zdavstveni problemi brzo otkriju.

„U poslednjih godinu dana stiglo je dosta opreme u ZC naročito na radiologiji. Poslednje što nam je stiglo je digitalni mamograf koji su dobile mnoge zdravstvene ustanove u Srbiji. On je iz poslednje generacije sa malom dozom zračenja, poseduju i tomosintezu koja je bitna kada se otkrije neka promena jer se na taj način lakše i bolje diferentuje. Veoma je značajan ovaj aparat za buduće skrininge koje ćemo raditi u borbi protiv karcinoma dojke. Ranije i brže ćemo uticati na to da pacijentkinja što pre dobije dijagnozu i krene što pre lečenje“, kaže doktor Dejan Petrović, radiolog, pomoćnik direktora Zdravstvenog centra Negotin.

Pored skenera i rentgen aparat, koji je u negotinskom Zdravstvenom centru već u funkciji, od januara 2024. godine očekuje se da novi aparati koji su stigli i kojim je opremljena radiloška služba budu deo svakodnevnih pregleda čime će se smanjiti broj pacijenata koji čekaju na pregled.

Ove godine u okviru projekta Svetske banke kao donacija u negotinski Zdravstveni centar stigao je skener Simens CT 64-slajsni, kao i dva nova Fuji rentgen aparata i sada je, po rečima Dejana Petrovića, radiologa, služba kompletno opremljena. Dr Petrović dodaje i da je njihova služba jedina u regona sa neophodnim dozvolama za rad svih aparata.

„Ponosan sam na to što smo prvi u regionu dobili dozvole za rad svih aparata i što će naši sugrađani zaista brzo doći do dijagnoza. Ja navijam da se ceo istok Srbije razvije, ali se borim za naše sugrađane i očekujem da će i drugi centri u okruženju opremiti svoje zdravstvene ustanove ovako kako se ne bi kod nas stvarale gužve. Mi ćemo svakao biti na usluzi i pacijentima iz susednih gradova, ali da, mi smo ovog trenutka centar radiološke dijagnostike“, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Radiološka služba Zdravstvenog centra u Negotinu opremljena je zahvaljujući Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu zdravlja koji su prepoznali neophodnost opremanja malih ustanova zdravstva i ulaganja u prevenciju zdravlja stanovništva.

„Digitalni mamograf smo dobili zahvaljujući Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje koji je prepoznao potrebe naše opštine. Mi smo za sada pregledali 250 pacijentkinja, deset je bilo suspektno na tumor, ali se kasnije ispostavilo. daljom dijagnostikom. da rezultati nisu strašni. Dobili smo i sanitetsko vozilo „Ford tranzit“ sa kompletnom opremom za zbrinjavanje pacijenta tokom prevoza. Sledeći korak koji nas čeka je zahtev ka resornom ministarstvu da nam se odobre dodatni rentgen tehničari i zaposlimo još četiri tehničara, da bi mogli da radimo na svim ovim aparatima, jer trenutno nemamo dovoljan broj ljudi. Za skener ne postoje u Negotinu liste čekanja kao ni za rentgentska snimanja, ni za mamograf. Svi pregledi se odrade u roku od par dana od datog uputa izabranog lekara do završetka dijagnostike“, ističe Kristijan Nikolić, direktor Zdravstvenog centra.

 

Najveći posao, na koji se čeka već godinama, je rekonstrukcija negotinskog Doma zdravlja. Od prvog čoveka opštine, Vladimira Veličkovića, stiže najava da će ova velika investicija, vredna pet milona evra biti realizovana tokom 2024. godine.

„Mi očekujemo naredne godine potpunu rekonstrukciju Doma zdravlja, vrednost radova je 620 miliona dinara. Time će primarna zaštita stanovništva biti uređena i time će biti olakšan njihov boravak u ambulantama kao i rad medicinskog osoblja i lekara. Investicije do sada nisu male, ali ovo je tek početak. Pored ovoga, obezbeđen je 51 milion za kompletno sređivanje odeljenja ginekologije i operacione sale, akušerske sale. U narednom periodu ćemo se truditi da gde je to god moguće smanjimo liste čekanja i obezbedimo potrebne aparate kako bi naši sugrađani brže rešavali svoje zdavstvene probleme“, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.