Naslovna Društvo Opera za decu „Crvenkapa“ oduševila Negotince

Opera za decu „Crvenkapa“ oduševila Negotince

919
0

Pred prepunom salom negotinskog Doma kulture, učenici i nastavnici Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ doneli su operu za decu „Crvenkapa“ obeležavajući na najlepši način jubilej, tri decenije postojanja i rada ove obrazovne ustanove.

Tražila se karta više za sinoćnju dečiju operu „Crvenkapa“, autora Petra Jovanovića, koja je posle 22 godine nastavila svoj umetnički život zahvaljujući sinu Stanoju, čuvaru umetničkog opusa svog oca i unuku Pavlu, nosiocu jedne od glavne uloge u operi, vuka.

„Večeras smo na bini imali prilike da vidimo tri generacije. Emocije su zaista jake i ja se trudim da ih držim u sebi i da ih ne pokazujem. Opera se dugo spremala od septembra i to najpre zahvaljujući mojim dragim koleginicama, profesorkama solo pevanja, Ani Pavlić, Magdaleni Antić i Vladici Perković, kao i Milji Videnović koja je sve to na klaviru propratila.Veliku podršku pružili su nam ljudi iz zaječarskog Pozorišta „Zoran Radmilović“ i direktor Vladimir Đuričić jer smo dobili i scenu i kostime kao i pomoć profesionalne glumice Nataše Petrović koja je decu naučila kretanju na bini. Veliko hvala i Jovanki Stanojević, direktorki negotinskog Doma kulture i celoj tehničkoj podršci bez kojih cela naša priča ne bi mogla da oživi“, sa uzbuđenjem kaže Stanoje Jovanović, profesor klavira u Umetničkoj školi „Stevan Mokranjac“ .

Operu za decu „Crvenkapa“, Petar Jovanović, muzički pedagog i kompozitor, napisao je osamdesetih godina prošlog veka kao delo u dva čina za soliste, hor i klavir. Prva verzija „Crvenkape“ izdata je 1988. godine i bila je posvećena Đuji, majci kompozitora.

Maštovit govorni tekst, razumljiv deci kojima je delo i namenjeno, pun detinjarija, vodi gledaoca kroz radnju poznate bajke. Posebnu draž sinoćnjeg izvođenja  opere za decu dala je odlična interakcija pevača i publike.

„Zaista sam očekivao da će predstava biti ovako prihvaćena. Nije prvi put da ovu predstavu „Crvenkapa“ izvodimo u Negotinu. Poslednji put je izvodio moj otac 2001. godine. Imaćemo dve predstave i u Zaječaru 23. aprila kada ćemo završiti Dečiji festival, a onda će opera svoj život nastaviti na scenama Timočke Krajine“, dodaje Jovanović.

Opera za decu „Crvenkapa“ nastavlja svoj život i zahvaljujući trećoj generaciji porodice Jovanović, Pavlu učeniku treće godine Umetničke škole „Stevan Mokranjac“, unuku Petra Jovanovića, koji kaže da sa ponosom nosi prezime svoje porodice i sinoć nije mogao da sakrije svoje zadovoljstvo odigranom ulogom.

„Stvarno je divan osećaj i jako sam bio radostan kada su mi rekli da ćemo izvoditi ovu operu, dok je to bila samo ideja, i sada od ideje do realizacije jako sam srećan kao je sve prošlo. Bilo je zahtevno izaći iz normalnog karaktera i ući u karakter vuka. Nisam imao toliko poteškoća na sceni. Zadovoljan sam svojom glumom jer ja nisam glumac, već muzičar. Jako sam srećan što su deca reagovala i upozoravala baku, bilo je interesantno i podstaklo mene da uđem u karakter“, ističe Pavle Jovanović.

Anastasija Kračunović, učenica koja svoje srednjoškolsko znanje stiče u dve škole, Gimnaziji i Umetničkoj u kojoj će ove godine i maturirati, sa neskrivenim emocijama i širokim osmehom na licu uzbuđeno je govorila  nakon uspešno donete uloge Crvenkape.

„Jako je bilo teško! Bilo je mnogo proba, dosta smo radili kako bismo celu večerašnju predstavu postavili da izgleda ovako dobro. Scena mi se dopala, deca su odlično reagovala i publika je bila odlična“, rekla nam je Anastasija Kračunović, jedna od Crvenkapi, s obzirom da će se u ovoj ulozi na sceni večeras naći Milena Marković.

Iva Đorđević je sinoć na scenu negotinskog Doma kulture sinoć donela ulogu lovca.

„Bilo je jako zanimljivo večeras. Nisam od svetla videla koliko je zaista publike u sali pa trema nije bila velika, ali mi se jako dopao osećaj kada sam na sceni. Uloga mi je zaista legla i mislim da sam dobro donela lik lovca. Volela bih da se nađem u ulozi u još nekoj predstavi“, kaže Iva Đorđević, učenica osmog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ i šestog razreda osnovne muzičke škole koju će već večaras u ulozi lovca zameniti Srđana Stanković.

Anđela Jovanović, maturantkinja Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ je u prvoj postavi, koju je publika videla sinoć, igrala ulogu bake.

„Ja sam prezadovoljna. Nisam očekivala da će večeras biti ovako lepo. Jako smo svi zadovoljni. Probe su trajale dugo, ali vredelo je. Deca su u publici reagovala baš onako kako smo očekivali. Ja sam se tu iza bine rasplakala kada sma čula decu kako dobro reaguju i odgovaraju na naša pitanja“, veli Anđela Jovanović.

U ulozi bake u alternaciji će publika večeras slušati i gledati  Anastasiju Todorović.

Muziku, tekst i režiju opere za decu „Crvenkapa“ pripremili su profesori umetničke škole „Stevan Mokranjac“ koji već razmišljaju o novim projektima i delima kojima je ostavio na čuvanje  Petar Jovanović, jedan od prvih profesora u školi koja ove godine slavi 30 godina postojanja i rada.