Naslovna Društvo Oktobarske penzije bez umanjenja: Ukida se M4 obrazac

Oktobarske penzije bez umanjenja: Ukida se M4 obrazac

712
0

Oktobarske penzije biće u novembru isplaćene bez umanjenja, jer je Vlada Srbije usvojila predlog zakona kojim se ukida Zakon o smanjenju penzija najkasnije 30. septembra.

Reč je o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kojim će, biti utvrđen pravni osnov koji, kako navode u republičkoj vladi, “daje mogućnost za isplatu novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju u zavisnosti od ekonomskih kretanja i finansijskih mogućnosti budžeta Republike Srbije”.

“Obećali smo da ćemo ukinuti Zakon o smanjenju penzija kada se finansijski stabilizuje Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje. On je sada stabilan jer ga država dotira sumom koja je ispod nivoa koji traži Međunarodni monetarni fond. Penzioneri su veoma važni za Vladu Republike Srbije i trudićemo se da im omogućimo najbolje uslove. Ovo je prvi zakon od 2001. godine, a bilo je tačno pet izmena i dopuna do sada, koji ima sve pozitivne izmene koje su u korist penzionera i budućih penzionera”, saopštio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Novim zakonom biće ukinuto 16 obrazaca, među kojima i obrazac M4.

“Prestaje da važi ovlašćenje Fonda da vrši prinudnu naplatu na ime neuplaćenih doprinosa obustavom 1/3 penzije osiguranicima koji su sami obveznici uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, ali se i uspostavljaju penzionerske kartice. Takođe, među novinama je i utvrđivanje načina određivanja godišnjeg ličnog koeficijenta za osiguranike koji u matičnoj evidenciji nemaju utvrđene podatke o zaradi (vojni osiguranici i raseljena lica), a smanjiće se i broj privremenih rešenja promenom načina obračuna poslednje godine staža osiguranja”, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.