Naslovna Društvo Ograničenje cene goriva, zabrana izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda

Ograničenje cene goriva, zabrana izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda

433
0

U Srbiji je od danas na snazi privremena zabrana izvoza osnovnih poljoprivrednih proizvoda bitnih za stanovništvo, ali i Uredba o ograniučenju cena naftnih derivata.

Ilustracija, pixabay.com

Odluka o privremenoj zabrani izvoza osnovnih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo odnosi se na zrna pšenice, pšenično brašno, kukuruz, prekrupu, griz, kao i suncokretovo ulje.

Razlog donošnja odluke je pravovremeno reagovanje na tržišne poremećaje i rast tražnje, kako na svetskom tako i na domaćem tržištu, saopštila je vlada.

Do 11. aprila na snazi je i Uredba o ograničenju cena naftnih derivata evrodizel i evro premijum BMB 95. Trgovcima će praktično biti ograničena marža na šest dinara, a carina na uvoz će biti ukinuta. Kako je najavljivano poskupljenje će biti oko dva do tri dinara po litru.

Uredbom o ograničenju cena naftnih derivata se utvrđuje maksimalna maloprodajna cena i obavezuju privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava, a koji su do donošenja uredbe vršili isporučivali derivate, da nastave sa isporukom isključivo utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava. To praktično znači da od danas nije moguće točenje goriva u kanistere ni na jednoj pumpi u Srbiji.

Predviđeni su i uslovi i način prodaje naftnih derivata registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima.  Članovi vlade doneli su i odluku o privremenom smanjenju akciza za 20 odsto od sadašnjeg iznosa na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja, kao i dopunjenu  odluku o uslovima i načinu za smanjenje carinskih dažbina na određenu robu, odnosno za izuzimanje određene robe za plaćanje carinskih dažbina u 2022. godini.

Odluka koja se odnosi na naftu i ulja dobijena od bitumenoznih minerala važiće do 31. decembra ove godine.