Naslovna Ekonomija Oglašena prodaja imovine “Krajina vina”: Za nekadašnju vinarsku kuću zainteresovane tri firme

Oglašena prodaja imovine “Krajina vina”: Za nekadašnju vinarsku kuću zainteresovane tri firme

2185
0

Novosadski OTP Factoring D.O.O.  prodaje preostalu imovinu nekadašnje vinarske kuće “Krajina vino” za pola miliona evra. Imovina se prodaje u viđenom stanju, bez prava na naknadnu reklamaciju kupca.

Negotinsko “Krajina vino”, osnovano 1890. godine,  sa godišnjim izvozom od preko 200 vagona vina na tržišta desetak zemalja, sa preko 3.000 kooperanata, sopstvenim plantažama i zalihama, od 2005. kada se našlo u stečaju, uzalud je pokušavalo da pronađe kupca. Ova firma je 2000. privatizovana po starom zakonu o privatizaciji, a većinski paket pripao je zaposlenima, dok je država bila vlasnik 42,15 odsto njene imovine.

Deo imovine “Krajina vina”, rasprodat je po sudskim presudama, parcijalno i po cenama koje su daleko od tržišnih, a nakon što je iz hipoteke ovu firmu preuzela novosadska banka OTP poslednjih godina prodaje je OTP Factoring D.O.O.

Sa godina je cena padala, pa tako OTP Factoring sada “Krajina vino” prodaje za 500.000 evra. Ovaj kompleks, inače ima 5,6 hektara građevinskog zemljišta i 20.810  kvadratnih metara objekata.

Ipak, saznajemo, ima izgleda da bi “Krajina vino” moglo da nađe vlasnika, jer su za ovaj kompeks zainteresovane čak tri firme.

“Prošle godine smo započeli kampanju za prodaju ovog kompleksa. Interesovanja ima, a sa predstavnicima dve firme smo već obavili i preliminarne razgovore. Kompleks je inače idealan kao stambeno-poslovni prostor, ali nije na meni da govorim o namerama eventualnih kupaca”, kaže Zoran Jovanović iz negotinske Agencije “Sigurnost”.

“Krajina vino”, nažalost, podelilo je sudbinu brojnih preduzeća, ali za razliku od nekih kojima je država otpisala dugove, ovoj se to nije dogodilo, pa joj je zbog dugova prema državi za neisplaćene akcize, ali i vinogradarima za kupljeno grožđe iz čak nekoliko sezona, račun blokiran 2004.

Godinu dana kasnije, otišla je u stečaj. U trenutku stečaja, radnici su se našli na birou za nezaposlene, sa neizmirenim zaradama i doprinosima i bez dinara otpremnina. Deo imovine je kasnije prodat po sudskim presudama, a nad preostalom je stavljena hipoteka. Iz hipoteke ga je preuzeo OTP Factoring i bezuspešno pokušavao da ga proda.

Kompleks se, inače, sastoji iz objekata za proizvodnju vina i bezalkoholnih pića sa kancelarijskim prostorom, laboratorijama, kuhinjom i restoranom, a ima i pomoćne objekte za proizvodnju vina i bezalkoholnih pića, cisterne, tankove, pomoćne zgrade i nadstrešnicu.