Naslovna Ekonomija Održano predavanje za pčelare o zakonskoj regulativi; naredno o  API komorama

Održano predavanje za pčelare o zakonskoj regulativi; naredno o  API komorama

949
0

U Negotinu je, u okviru projekta „Oni vide med i vino“ održano prvo u nizu predavanja namenjenih pčelarima, sa ciljem unapređenja turističke ponude i razvoja pčelarstva u ovom kraju.

Prisutne pčelare iz regiona, pozdravili su Slavko Luković, predsednik Društva pčelara „Hajduk Veljko“ i Dušan Petrović, direktor Turističke organizacije opštine Negotin, koja ovaj projekat realizuje uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

 „Projekat koji je u toku naslanja se na naš tradicionalni Međunarodni Sajam meda i vina. Ove i prošle godine, zbog pandemije izazvane korona virusom, sajamska manifestacija nije održana, ali kako ne bismo izgubili tu nit koju smo imali u proteklom periodu, rešili smo da kroz projekat „Oni vide med i vino“ organizujemo predavanje za pčelare, imaćemo i za vinare, a već smo završili predavanja za proizvođače suvenira. Sve to radimo u cilju unapredivanja kvaliteta ponude i povećanja proizvodnje meda, vina i suvenira, ali i da sutradan na terenu imamo interesantniju ponudu i drugačije sadržaje koji će svim potencijalnim turistima, koji dođu u naš kraj, pružiti mogućnost novog doživljaja“, rekao je Dušan Petrović, direktor TOON-a.

Turistička organizacija opštine Negotin u saradnji sa Društvom pčelara „Hajduk Veljko“ priredila je predavanju na temu „Prodaja meda i pčelinjih proizvoda na sajmovima i izložbenim manifestacijama i zakonska regulativa“.

Pozivu organizatora odazvalo se oko 40 pčelara, članova Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) iz Borskog i Zaječarskog okruga. Predavač, ali i moderator tribine koja je potom održana bio je Rodoljub Živadinović, dr. med. i predsednik SPOS-a.

“Savez pčelarskih organizacija Srbije se godinama borio za uvođenje evropskih propisa po pitanju plasmana meda na tržište i mi smo se, konačno, za to izborili novembra 2019. godine. Taj proces je trajao od 2008. do 2019. godine, lagano je menjan propis po propis i na kraju imamo ono što nam treba. Pčelar danas može bez ikakvih problema da samostalno, legalno plasira med po vrlo jednostavnim evropskim principima, čak može i da stavi med u trgovinu. Danas smo pričali o tome kako se to ostvaruje, kako se dobija registarski broj gazdinstva da može da se plasira med i koji su to uslovi plasmana, znači, od analiza do svega drugog, kao  i kako da pčelar stavi svoj med u trgovine bez otvaranja svoje firme, već isključivo kao poljoprivredno gazdinstvo”, rekao je za NG Portal, Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a.

Slavko Luković, predsednik negotinskog Društva pčelara „Hajduk Veljko“ najavio je ovom prilikom i naredna predavanja za pčelare.

U subotu 18. decembra u Negotinu će se razgovarati o još jednoj aktuelnoj temi u pčelarstvu – API terapiji, inhalacijom vazduha iz pčelinje košnice. Nedelju dana kasnije, 25. decembra u Domu kulture u Šarkamenu biće održano predavanje na temu „Pčelarenje u ruralnim sredinama kao dopunsko zanimanje“, namenjeno sadašnjim kao i budućim pčelarima.