Naslovna Ekonomija Održani jubilarni, deseti “Dani jabuke” u Karbulovu

Održani jubilarni, deseti “Dani jabuke” u Karbulovu

422
0

U organizaciji Udruženja “Voćar” iz Karbulova, tamošnje mesne zajednice, ali i Poljoprivredne stručne savetodavne službe Negotin, u Karbulovu je održana tradicionalna manifestacija “Dani jabuke”, ove godine po deseti put.

Sa željom da svojim članovima, voćarima Karbulova omoguće olakšani plasman jabuka, ali i promovišu svoje selo i voćarstvo i poljoprivredu uopšte kao ključnog ekonomskog potencijala opštine Negotin, Udruženje “Voćar” iz ovog krajinskog sela organizovao je jubilarnu, desetu manifestaciju “Dani jabuke”.

 “Manifestacija “Dani jabuke” je u Karbulovu po prvi put organizovana 2009. godine, i to je bila prva značajnija aktivnost Udruženja voćara iz Karbulova koje formirano 2006. Oni su sprovedeni u uslovima kada je rod jabuke u Karbulovu toliko narastao da više nije bilo moguće prodati tu količinu na način na koji se do tada prodavala: pijaca i lokalni piljari-preprodavci. Taj marketinški iskorak je u početku dao skromne, a zatim i vrlo značajne rezultate koji su se ogledali u uspostavljanju kontakata i poslovne saradnje sa velikim brojem izvozničko – distributerskih firmi iz Smedereva, Čačka, Kruševca. Od tada je plasman bio mnogo lakši, a iz Karbulova su odlazile značajne količine jabuke na veliko”, kaže za NG Portal Slavoljub Stanković, predsednik Udruženja “Voćar” iz Karbulova.

U stručnom delu ove manifestacije, koja je odavno izašla iz lokalnog okvira, ove godine bio je ekološki pristup u poljoprivredi i mogućnost biološke proizvodnje, o čemu su govorili stručnjaci pančevačkog TMB “Daimond”, koji se bave proizvodnjom i distribucijom oplemenjivača zemljišta na bazi zeolita i distribucijom bioloških sredstava za zaštitu bilja.

 “Svake godine su na “Danima jabuke” bili učesnici predstavnici različitih hemijskih kuća koji se bave distribucijom sredstava za zaštitu bilja, a imali smo čast da ugostimo i eminentne stručnjake, poput dr Zorana Keserovića, univerzitetskog profesora, a pretprošle godine gostovao nam je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović”, dodaje Stanković.

Pored promotivne, ova manifestacija ima i edukativnu funkciju, a sve sa namerom da voćari ovog kraja unaprede tehnologiju proizvodnje, poboljšaju kvalitet i postignu veći obim proizvodnje.

“Prošla godina je bila najteža što se tiče plasmana zbog ograničenja za izvozničke dozvole u Rusku federaciju. Ove godine su mnoge izvozničke firme ispunile uslove, a zatim je usledio i novi sporazum kojim su kriterijum olabavljeni pa se drastično povećao broj firmi sa izvozničkom dozvolom a to se odrazilo i na olakšanje plasmana”, ističe Slavoljub Stanković,  predsednik Udruženja “Voćar”, koje u saradnji sa mesnom zajednicom Karbulovo i Poljoprivrednom stručnom savetodavnom službom Negotin organizuje “Dane jabuke”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.