Naslovna Ekonomija Održani jubilarni, deseti “Dani jabuke” u Karbulovu

Održani jubilarni, deseti “Dani jabuke” u Karbulovu

511
0

U organizaciji Udruženja “Voćar” iz Karbulova, tamošnje mesne zajednice, ali i Poljoprivredne stručne savetodavne službe Negotin, u Karbulovu je održana tradicionalna manifestacija “Dani jabuke”, ove godine po deseti put.

Sa željom da svojim članovima, voćarima Karbulova omoguće olakšani plasman jabuka, ali i promovišu svoje selo i voćarstvo i poljoprivredu uopšte kao ključnog ekonomskog potencijala opštine Negotin, Udruženje “Voćar” iz ovog krajinskog sela organizovao je jubilarnu, desetu manifestaciju “Dani jabuke”.

 “Manifestacija “Dani jabuke” je u Karbulovu po prvi put organizovana 2009. godine, i to je bila prva značajnija aktivnost Udruženja voćara iz Karbulova koje formirano 2006. Oni su sprovedeni u uslovima kada je rod jabuke u Karbulovu toliko narastao da više nije bilo moguće prodati tu količinu na način na koji se do tada prodavala: pijaca i lokalni piljari-preprodavci. Taj marketinški iskorak je u početku dao skromne, a zatim i vrlo značajne rezultate koji su se ogledali u uspostavljanju kontakata i poslovne saradnje sa velikim brojem izvozničko – distributerskih firmi iz Smedereva, Čačka, Kruševca. Od tada je plasman bio mnogo lakši, a iz Karbulova su odlazile značajne količine jabuke na veliko”, kaže za NG Portal Slavoljub Stanković, predsednik Udruženja “Voćar” iz Karbulova.

U stručnom delu ove manifestacije, koja je odavno izašla iz lokalnog okvira, ove godine bio je ekološki pristup u poljoprivredi i mogućnost biološke proizvodnje, o čemu su govorili stručnjaci pančevačkog TMB “Daimond”, koji se bave proizvodnjom i distribucijom oplemenjivača zemljišta na bazi zeolita i distribucijom bioloških sredstava za zaštitu bilja.

 “Svake godine su na “Danima jabuke” bili učesnici predstavnici različitih hemijskih kuća koji se bave distribucijom sredstava za zaštitu bilja, a imali smo čast da ugostimo i eminentne stručnjake, poput dr Zorana Keserovića, univerzitetskog profesora, a pretprošle godine gostovao nam je i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović”, dodaje Stanković.

Pored promotivne, ova manifestacija ima i edukativnu funkciju, a sve sa namerom da voćari ovog kraja unaprede tehnologiju proizvodnje, poboljšaju kvalitet i postignu veći obim proizvodnje.

“Prošla godina je bila najteža što se tiče plasmana zbog ograničenja za izvozničke dozvole u Rusku federaciju. Ove godine su mnoge izvozničke firme ispunile uslove, a zatim je usledio i novi sporazum kojim su kriterijum olabavljeni pa se drastično povećao broj firmi sa izvozničkom dozvolom a to se odrazilo i na olakšanje plasmana”, ističe Slavoljub Stanković,  predsednik Udruženja “Voćar”, koje u saradnji sa mesnom zajednicom Karbulovo i Poljoprivrednom stručnom savetodavnom službom Negotin organizuje “Dane jabuke”.