Naslovna Ekonomija Održani deveti po redu “Dani jabuke” u Karbulovu

Održani deveti po redu “Dani jabuke” u Karbulovu

367
0

U Кarbulovu je održana edukativno-promotivna manifestacija „Dani jabuke “  u organizaciji  Udruženja voćara „Voćar – Кarbulovo“, mesne zajednice ovog sela i Poljoprivredne stručne savetodavne službe Negotin.

foto: Stefan Đorđević

Promovišući voćarsku proizvodnju meštani Кarbulova i udruženje „Voćar“ iz ovog sela, nastavljaju tradiciju započetu 2009. godine.  Manifestacija u čast jabuke ima zadatak da promoviše, ne samo proizvodnju ovog voća, nego i poljoprivredu uopšte, mišljenja je Slavoljub Stanković, predsednik udruženja „Voćar“ iz Кarbulova, navodeći da je ova manifestacija doprinela „da ovdašnji proizvođači izađu iz anonimnosti i postanu vidljivi ozbiljnim izvoznički firmama“.

“Lokalna samouprava i ove godine je izdvojila značajna sredstva za agrarni budžet u iznosu od 27 miliona dinara, od kojih je dobar deo usmeren na podizanje višegodišnjih zasada i nabavku opreme za voćarstvo. Planiramo da i u 2019. godini pratimo trend ulaganja u poljoprivredu“, rekao je otvarajući ovu manifestaciju Dragan Radosavljević, član Opštinskog veća, zadužen za poljoprivredu, inače savetodavac za stočarstvo Poljoprivredne stručne savetodavne službe Negotin.

Na devetim po redu “Danima jabuke” u Karbulovu, čiji je pokrovitelj Opština Negotin priređen je mini sajam jabuke raznih sorti ovogodišnjeg roda, a u stručnom delu, smotre voćarima su predavanja održali članovi stručnog tima kompanije Agromehanike iz Boljevca. Za posetioce manifestacije, organizatori su priredili i kulturno umetnički program.