Naslovna Kultura Održani 51. “Krajinski običaji“ u Štubiku

Održani 51. “Krajinski običaji“ u Štubiku

400
0

U Štubiku su u organizaciji negotinskog Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Mesna zajednice Štubik, KUD „Prerast“ i Osnovne škole “Hajduk Veljko“, pod pokroviteljstvom opštine Negotin, održani 51. “Krajinski običaji”.

 

U Štubiku kod Negotina 51. put u spomen na Bitku na Štubiku i Malajnici iz 1807. godine, priređena je manifestacija koja od zaborava čuva ne samo istorijska dešavanja, ključna za slobodu ovog kraja, već i narodnu pesmu, igru i običaje.

Prošlost Negotinske krajine oživela je na velikoj bini zahvaljujući, pre svega, organizatoru, Domu kulture “Stevan Mokranjac” i ovogodišnjim učesnicima, članovima kulturno – umetničkih društava iz Tande, Podgorca, “Romulijana” iz Gamzigrada, “Vrelo” iz Šarkamena, „Floričika“ iz Jabukovca, Gradskog folklornog ansambla “ZO – RA” iz Zaječara.

Program je otvorio domaćin, KUD “Prerast” i učenici štubičke Osnovne škole “Hajduk Veljko”, a učestvovali su i Slavoljub Stanković iz Karbulova, frulaš Živojin Stanojević iz KUD “Čučuk Stana” iz Sikola i zdravičar Vlasta Bačilović iz Krivelja.

I ovogodišnje “Krajinske običaje” obeležio je izbor najlepše čobanice. Titulu i povelju „Pastirica“, u konkurenciji od 15 takmičarki, osvojila je dvanaestogodišnja Jabukovčanka Ivana Živić. Prva pratilja je dve godine starija Petra Branković iz Zaječara, a druga sedmogodišnja Magdalena Mihajlović iz Štubika.

Ova smotra narodnog izvornog stvaralaštva bila je i u znaku tradicionalnih pastirskih  i nadmetanja u narodnim veštinama.

U brzom pripremanju kačamaka Negosava Đurić iz Sikola osvojila je prvo, Ljiljana Trujić iz Tande drugo, a Šarkamenac  Vojkan Milošević treće mesto. Vesna Dujkić iz Tande pobedila je u brzom upredanju vune.

U skoku u dalj iz mesta Nikola Micić iz Šarkamena sa rezultatom od 2,40 metara osvojio je prvo mesto. Dragan Stanković iz Podgorca sa skokom 2,35 m osvojio je drugo, a Nikola Mladenović iz Tande treće sa rezultatom od 2,05 metara.

U nadvlačenju konopca ekipa iz Tande pobedila je ekipu iz Podgorca. U potezanju čobanskog štapa Radiša Milosavljević iz Tande je prvoplasirani, Nemanja Marinović iz Štubika je osvojio drugo, a Nikola Ćeferanović iz Podgorca treće mesto.

U disciplini bacanja kamena sa ramena pobednik je Ivan Vujić iz Štubika sa rezultatom od 10 metara. Drugo mesto je osvojio Malajničanin Andrija Bogić koji je kamen bacio na udaljenost od 8,85 metara, a treće Dejan Spasić iz Zaječara sa rezultatom od 8,80 metara.

Bitka na Štubiku i Malajnici bila je prva zajednička borba Srba i Rusa protiv Turaka u Prvom srpskom ustanku i prva velika pobeda.

Sa jedne strane našli su se vožd Karađorđe, vojvode Milenko Stojković, Petar Dobrnjac, Hajduk Veljko Petrović i jedinice generala Ivana Ivanoviča Isajeva, a sa druge nadmoćnija turska vojska predvođena Mula-pašom, zapovednikom Vidina i Alijom Gušancem, vođom krdžalija.

“Naša obaveza je da negujemo kulturu sećanja na herojstvo naših predaka i generacijama koje dolaze ukažemo kako se voli i brani svaki grumen zemlje. Brani se nezaboravom, brani se negovanjem tradicije i našeg nasleđa”, rekao je Darko Čirišanović, sekretar Skupštine opštine Negotin otvarajući 51. “Krajinske običaje”.

Tradicionalno brojne delegacije su odale počast poginulim junacima, a vence i cveće položili su predstavnici lokalne samouprave, Doma kulture “Stevan Mokranjac”, Istorijskog arhiva Negotin, SUBNOR-a Negotin, OO RVS, Boračke organizacije Štubik, mesnih zajednica Malajnica i Štubik, kao i OŠ “Hajduk Veljko” iz Štubika.