Naslovna Kultura Održani 46. “Krajinski običaji” u Štubiku: Kobišnica i Vražogrnac sveukupni pobednici

Održani 46. “Krajinski običaji” u Štubiku: Kobišnica i Vražogrnac sveukupni pobednici

677
0

Proglašenjem najboljih u Štubiku su sinoć završeni 46. “Krajinski običaji”, smotra narodnog izvornog stvaralaštva, koju u spomen na pobedu Hajduk Veljkovih ustanika nad nadmoćnijom turskom vojskom u Štubiku i Malajnici, 1807.godine, organizuje Dom kulture “Stevan Mokranjac”, u saradnji sa mesnom zajednicom, OŠ “Hajduk Veljko” u Štubiku i tamošnjim KUD “Prerast”.

Sveukupni pobednik u kategoriji dečijih izvornih grupa, KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice

Dečiji ansambl Kulturno-umetničkog društva “Voja Čurić” iz Kobišnice sveukupni je pobednik u kategoriji mladih 46. “Krajinskih običaja” u Štubiku. Pobednik u kategoriji starijih izvornih grupa je ansambl iz Vražogrnca kod Zaječara.

Dečiji folklorni ansambl iz Kobišnice predstavio se narodnim običajem druženja, ali i igrama i pesmama iz tog kraja i titulu najboljih osvojili su zasluženo i u veoma jakoj konkurenciji, a nastupili su članovi kulturno-umetničkih društava: “Prerast” iz Štubika, “Stevan Mokranjac” iz Negotina, “Petar Jenić” iz Oštrelja kod Bora.

U kategoriji starijih izvornih grupa titula sveuskupnog pobednika pripala je izvornoj grupi iz Vražogrnca kod Zaječara.

KUD “Prerast” iz Štubika osvojilo je nagradu za najbolje izvođenje igara, ansambl iz Oštrelja kod Bora za najuspešniji prikaz običaja, dok je izvornoj grupi iz Podgorca, opština Boljevac, pripala nagrada za najautentičniju narodnu nošnju.

Stefan Radovanović iz izvorne grupe Podgorac dobitnik je priznanja za najbolje izvođenje narodne melodije, Boban Janošević (Oštrelj) za najbolje izvođenje izvorne pesme, a Nenad Petković (Vražogrnac) za najbolje kazivanje umotvorine.

Lentom najlepše čobanice okitila se Milica Vojvodanović iz Jasenice. Prva pratilja je Sanja Milošević iz Šarkamena, a druga Sofija Lazić iz Štubika.

Nemanja Bikić sa rezultatom od 2,48 m pobednik u kategoriji skoka u dalj iz mesta

U narodnom višeboju, Goran Marinković iz Štubika i ove godine je trijumfovao u disciplini potezanja čobanskog štapa. Marinković je zabeležio svoju 15 uzastupnu pobedu u ovoj disciplini. Ekipa iz Štubika bila je ubedljivo najbolja u nadvlačenju konopca.

Titule pobednika u još dve narodne veštine, bacanju kamena s ramena i skoku u dalj iz mesta, takođe su otišle domaćinima, Ivanu Vujiću i Nemanji Bikiću.

Ekipa iz Štubika ubedljivija u nadvlačenju konopca

Na 46. “Krajinskim običajima” nastupile su starije izvorne grupe iz zaječarskog sela Vražogrnac, Podgorca kod Boljevca, borskog Oštrelja, Topolnice u opštini Majdanpek i negotinskih sela Štubik, Šarkamen i Jasenica.

U revijalnom delu programa učestvovali su: Etno grupa “Gergina” iz Negotina, “Florentiana” iz Vidina, kao i domaćin, KUD “Prerast” iz Štubika, a prvog dana manifestacije predstavili su se učenici štubičke škole, ali i kulturno-umetnička društva “Voja Čurić” iz Kobišnice, “Floričika” iz Jabukovca i “Prerast” iz Štubika.