Naslovna Kultura Održani 18. „Čučuk Stanini dani“: KUD „Ilinsko vrelo“ iz Ilina pobednik smotre

Održani 18. „Čučuk Stanini dani“: KUD „Ilinsko vrelo“ iz Ilina pobednik smotre

711
0

Tradicionalna smotra narodnog izvornog stvaralaštva „Čučuk Stanini dani“ , u organizaciji mesne zajednice Sikole i KUD „Čučuk Stana“, okupila je brojna kulturno umetnička društva iz opština Bor, Boljevac, Aleksinac, Negotin i Jagodina.

Sveukupni pobednik, KUD „Ilinsko vrelo“ Ilino, Boljevac

„Čučuk Stanini dani“, tradicionalna manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva, koja se organizuje u Sikolu, rodnom mestu Čučuk Stane, životne saputnice najvećeg krajinskog junaka Hajduk Veljka Petrovića, i ove godine, 18. put zaredom, okupila je veliki broj učesnika i kulturno-umetničkih društava.

KUD „Branislav Nušić“ iz Šarbanovca, pobednik u folklornim igrama

Za priznanja ove tradicionalne smotre koja neguje etno baštinu, nadmetala su se kulturno-umetnička društva “Izvor” iz sela Lovci kod Jagodine, “Đerdan” iz Trnave, opština Jagodina, “Milan Vasić Perica” iz Donje Bele Reke kod Bora, “Branislav Nušić” iz borskog Šarbanovca, “Ilinsko vrelo” iz sela Ilino kod Boljevca, “Vrelo” iz Šarkamena, “Živorad Petrović Dudić” iz Jasenice i “Biser” iz sela Draževac u opštini Aleksinac, izvodeći igre, pesme i narodne umotvorine iz kraja iz koga dolaze.

Smotru je u ime pokrovitelja ove manifestacije, opštine Negotin, otvorila Merlina Greblić Selenić, zamenica predsednika opštine.

Žiri u sastavu: Simonida Gavrić, rukovodilac Dramskog studija Centra za kulturu u Boru, Zoran Katić, koreograf i Miroslav Stojimenović, profesor srpskog jezika i književnosti iz Zaječara, titulu sveukupnog pobednika dodelili su KUD “Ilinsko vrelo” iz Ilina.

Najbolji zdravičar je Milan Jovanović iz Kulturno-umetničkog društva “Izvor”  iz sela Lovci, dok je titula najboljeg instrumentaliste pripala Bratislavu Stepanoviću.

Najbolji zdravičar je Milan Jovanović, KUD „Izvor“ Lovci

KUD “Ilinsko vrelo” osvojilo je nagradu za najoriginalniju nošnju, a titula najbolje vokalne grupe otišla je ženskoj vokalnoj grupi KUD “Izvor”.

Ženska vokalna grupa KUD „Izvor“ Lovci“ – najbolja grupa pevača na „Čučuk Staninim danima“

U folklornim igrama prvo mesto osvojilo je Kulturno-umetničko društvo “Branislav Nušić” iz Šarbanovca, drugoplasiran je ansambl iz sela Lovci, dok je treće mesto osvojio KUD “Vrelo” iz Šarkamena.

Čučuk Stanine naslednice: Jovana Momčilović, Anđela Grinkić i Melanija Tošić

Manifestaciju karakteriše i izbor Čučuk Stanine naslednice, Stane Plještić, životne saputnice Hajduk Veljka Petrovića, inače rodom iz Sikola.

Za ovu titulu nadmetalo se 16 devojaka, ali je ona odlukom stručnog žirija otišla u ruke Melanije Tošić iz Ilina.

Prva pratilja je Jovana Momčilović iz sela Dražinac kod Jagodine, a druga Anđela Grinkić iz borske Donje Bele Reke.