Naslovna Društvo Održani 15. “Dani dijaspore” u Urovici

Održani 15. “Dani dijaspore” u Urovici

456
0

Mesna zajednica Urovica i  Evropsko udruženje prijatelja Urovice, organizovali su u subotu 15. “Dane dijaspore”.

Vođeni maksimom “Svuda idi, svetom prođi, zavičaju dođi” Urovičani su i ovog jula došli iz cele Evrope, da manifestacijom “Dani dijaspore” daju doprinos očuvanju vlaškog i srpskog jezika, ali i kulturne baštine ovog kraja.

„Veoma sam ponosan. Ovo radimo iz ličnog zadovoljstva i zato da bi održavali tradiciju, srpski i vlaški jezik, da animiramo decu ovde u selu, ali i da našu decu, naše unuke dovedemo u Urovicu da vide kako ovde može lepo i da se radi, da se privređuje i lepo da se živi. Podržali su nas i mladi privrednici koji posluju u Beču i Švajcarskoj“, kaže Jovica Stanojević, potpredsednik Evropskog udruženja prijatelja Urovice iz Beča.

KUD „Dimitrije Belivakić“, Bukovče

Namera članova ovog udruženja, osnovanog 2007. u Beču, je i bila da u Urovici, makar jednom godišnje, okupe i meštane i one koji su još ranih sedamdesetih “trbuhom za kruhom” krenuli u pečalbu, ali i njihove potomke, da zajedno čuvaju  identitet, kulturu i jezik, ali i da pomognu u obnovi sela.

„Pre jedno šest meseci smo prikupili negde oko tridesetak hiljada evra i tim novcem asfaltirana je najveća ulica u selu. I lokalna samouprava je pomogla. Radimo na tome da ovo selo ima što bolje uslove. Zahvalio bi se i našim penzionerima koji ovde mnogo rade jer bez njih mi u Beču ne bismo mogli da opstanemo. Želja nam je da što više pomognemo selu, da ovi naši mladi privrednici i ovde otvore neki proizvodni pogon, šteta bi bila da nam selo izumre“, dodaje Stanojević.

CTU „Koreni“ Zaječar

Urovica je nekada imala i 3.500 meštana, a sada ih je upola manje. Od tog broja čak 80 odsto njih živi u Austriji, Francuskoj i Nemačkoj. Samo ih je Beču oko 400 domaćinstava. Da udruženi već godinama pomažu selo. kažu i meštani. koji su zahvaljujući upravo tom zajedništvu finansirali i obnovu crkve, doma kulture, izgradili vodovod, igralište za decu, opremili školu, fudbalski klub…

„Mnogo nama znači što nam dolaze i naši zemljaci iz inostransta i gosti na “Dane dijaspore”. Da nema ove smotre selo bi izgledalo pusto. Mnogo toga smo zajedno uradili. Prošle godine smo uradili 1.700 metara jedne ulice, od kojih je opština Negotin platila 1.000, a mi 700 metara. Ugradili smo nove filtere u vodovod, izgradili smo parking od hiljadu kvadrata u centru sela“, kaže Jovan Didić, predsednik Saveta Mesne zajednice Urovica.

KUD Kostolac

Urovičani, njih nekoliko stotina sa svih meridijana, zajedno sa rođacima i prijateljima iz ovog velikog krajinskog sela, ugostili su na 15. “Danima dijaspore” čuvare folklora i tradicije iz Lozovika, Kostolca, Zaječara, Negotina, Jabukovca, Bukovča i Kobišnice, ali i brojne goste iz susednih sela i opština istočne Srbije.

„Dolazimo iz malog grada koji se bavi kopanjem uglja i proizvodnjom električne energije već drugi put na “Dane dijaspore”, prvi put pre pet godina i sada. Ovde se uvek lepo osećamo, domaćini su ljubazni i na pravom profesionalnom nivou, tako da nema razloga  da ne budemo na ovoj lepoj manifestaciji koju pozdravljamo od srca jer imati “Dane dijaspore” u svojoj sredini je jaka veza koja nas čini bogatim i kao ljude i kao društvo“, kaže Nikola Topo, predsednik KUD Kostolac.

Vanesa Jovanović

“Dane dijaspore” su uveličali i urovički trubači Jovan Džidarević i Vanesa Jovanović, koja je oduševila svojim virtuoznim džez programom.

„Od malena volim trubu i nisam se nikad dvoumila da mi ona postane i životni poziv. Obožavam pop i džet i  veliko mi je zadovoljstvo da sviram u svojoj Urovici“ kaže Vanesa Jovanović, student treće godine na odseku trube na Fakultetu muzičkih umetnosti u Krajovi.

AKUD „Floričika“, Jabukovac

U Urovici kažu da ćuvajući ovu manifestaciju, čuvaju i sebe i svoje poreklo, ali svoje korene i identitet jer ih, vele, upravo “taj temelj činim jačim i snažnijim”. „Dani dijaspore“ su i prilika da se matica i dijaspora sastanu i razgovaraju o budućim akcijama.

„Ovo je klasičan primer odlične saradnje naše dijaspore i lokalne samouprave i Mesne zajednice Urovica. Godinama sarađujemo na raznoraznim projektima, mnogo toga je urađeno za napredak i bolji život u selu, od asfaltiranja ulica, radova na infrastukturi i svemu i sve se to kruniše ovim događajem koji se održava u julu“, kaže Dragiša Ivković, zamenik predsednika Skupštine opštine Negotin i odbornik iz Urovice.

Tamara Fucić, Anđela Miljković i Aleksandra Stefanović sa Bogdanom Gugićem, predsednikom žirija

Već tradicionalno izabrana je i najlepša pastirica. U veoma jakoj konkurenciji od 14 takmičarki, titula najlepše pripala je petnaestogodišnjoj Aleksandri Stefanović iz Lozovika. Prva pratilja je sedamnaestogodišnja Tamara Fucić iz Bukovča, a druga osmogodišnja Anđela Miljković iz Jabukovca.

„Zbunjena sam i srećna jako. Zaista ovo nisam očekivala. Drago mi je što je moj ansambal sa mnom srećan i što smo odneli jednu veliku pobedu. Inače igram već devet godina i u folkloru sam pronašla sebe“, kaže Aleksandra Stefanović.


Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Opštine Negotin. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.