Naslovna Događaji Održani 13. “Dani dijaspore” u Urovici

Održani 13. “Dani dijaspore” u Urovici [Foto]

602
0

Mesna zajednica Urovica i  Evropsko udruženje prijatelja Urovice, organizovali su na Ivanjdan 13. “Dane dijaspore”.

KUD „Voja Čurić“ iz Kobišnice i solisti Nađa i Lidija Živanović

Pozivu za novo druženje u jednom od najvećih sela opštine Negotin odazvalo se osam ansambala i  kulturno-umetničkih društava iz negotinske, ali i opština Svrljig, Majdanpek i Braničevo.

U centru Urovice okupili su se brojni Urovičani, ali i gosti iz susednih sela i opština da uveličaju manifestaciju koju zajedno organizuju matica i dijaspora.

“Mi smo sa željom da pomognemo selu i formirali naše Udruženje. Nastojimo da svojim akcijama na uređenju infrastrukture, adaptaciji značajnih objekata i drugim doprinesemo boljem i kvalitetnijem životu Urovičana”, kaže Dobrivoje Andrekulović, potpredsednik Evropskog udruženja prijatelja Urovice.

Kulturno umetničko društvo iz Rudne glave

“Dani dijaspore” u Urovici svojevrsna su smotra folklora, ali i želja meštana da od zaborava sačuvaju kulturni identitet svog sela.

Na ovogodišnjoj smotri igre i pesme iz svog kraja predstavila su kulturno-umetnička društva iz Rudne glave, Braničeva, Svrljiga, ali i učenici Osnovne škole “Branislav Nušić” iz Urovice, Etno grupa “Gergina” iz Negotina, mladi Jovan Džidarević na trubi i Duvački orkestar maestra trube iz Urovice Ljubodraga Radulovića.

Etno grupa „Gergina“, Negotin

U programu su učestvovala i kulturno-umetnička društva iz opštine Negotin, Karbulovo, “Floričika” iz Jabukovca, “Živorad Petrović Dudić” iz Jasenice i “Voja Čurić” iz Kobišnice, sa svojim dečijim i starijim grupama, vokalnim solistima, majstorima na narodnim instrumentima….

KUD „Živorad Petrović Dudić“ iz Jasenice

„Dani dijaspore“ u Urovici prilika su i da se matica i dijaspora sastanu i razgovaraju o budućim akcijama.

“Rešili smo brojne probleme u našem selu zahvaljujući Evropskom udruženju prijatelja Urovice, ali i razumevanju lokalne samouprave, koja je takođe finansirala neke od značajnih projekata u selu. Pre par godina smo u akciji “Dinar na dinar” asfaltirali neke od ulica. Pre neki dan smo pustili u rad filtere na seoskom vodovodu i time rešili dugogodišnji problem”, kaže Dragoslav Gudžuganović, potpredsednik Saveta Mesne zajednice Urovica i odbornik u SO Negotin.

KUD „Floričika“ iz Jabukovca sa vokalnim solistom Danijelom Baronovićem

Inače, na seoski vodovod u Urovici priključeno je oko 550 korisnika. Zbog posledica poplava 2014. redovno snabdevanje pijaćom vodom bilo je ugroženo, a meštani su vodu kupovali ili se snabdevali iz cisterni. Zahvaljujući ugradnji filtera, nedavno puštenih u rad, to više, nadaju se meštani, neće biti slučaj.

“Ceo projekat je koštao 15,3 miliona dinara, a sredstva je uložila lokalna samouprava. Izvođači i monteri su bile firme Milanović inženjering iz Kragujevca i Tisa Tek iz Negotina”, kaže Bora Andrekulović iz Urovice.

Kulturno-umetničko društvo iz Svrljiga drugi put na „Danima dijaspore“ u Urovici

Urovica je, inače, jedno od najvećih sela u opštini Negotin i jedno od sela sa najvećim brojem gastarbajtera. U zemljama zapadne Evrope, pretežno u Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji i Francuskoj, stasava već četvrta generacija Urovičana.

Ovo selo ima oko 2.600 meštana, a oživi svakog leta, kad na odmore dođu Urovičani na privremenom radu u inostranstvu. Zato im je, ističu, i važno da vezu sa zavičajem održe i kroz ovakve smotre.