Naslovna Politika Održane osma i deveta sednica Skupštine opštine Negotin

Održane osma i deveta sednica Skupštine opštine Negotin

880
0

Na današnjim sednicama Skupštine opštine Negotin odbornici su imenovali novog člana Izborne komisije u stalnom sastavu, kao i Školskog odbora OŠ „Pavle Ilić Veljko“ u Dušanovcu. Verifikovan je i mandat novom odborniku, a usvojene su i izmene i dopune plana detaljne regulacije za kompleks hemijske industrije u Prahovu.

Današnja dva zasedanja lokalnog parlamenta održana su zbog tehničke greške koja je napravljena prilikom pripremanja materijala za osmu sednicu na kojoj je trebalo da bude usvojena odluka o donošenju druge izmene i dopune plana detaljne regulacije za kompleks hemijske industrije. Da bi se sprovela valjana procedura ta tačka je povučena sa dnevnog reda osme sednice, pa se našla na dnevnom redu naredne koja je održana pola sata nakon prethodne.

„Zbog važnosti ove odluke ja sam u skladu sa ovlašćenjima koja su data predsedniiku Skupštine zakazao  devetu sednicu u roku kraćem od sedam dana, ali ne kraćim i od 24 časa, tako da smo blagovremeno odbornicima dostavili materijal za devetu sednicu. Na teritoriji opštine Negotin imamo od septembra 2012. ozbiljnog investitora i da oni ne bi gubili vreme, a radi se o ozbiljnoj investiciji mi smo danas održali dve sednice jer je razlog dobijanje informacije o lokaciji izgradnje nove toplane na komunalni i drugi otpad. Investicija je strateška kako za „Eliksir“, ali i za opštinu Negotin, a odluku su, videli ste, podržali svi prisutni odbornici i vlasti i opozicije“, rekao je mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Dr Tihomir Milovanović, šef odborničke grupe Narodne stranke skrenuo je pažnju nadležnima na greške koje su se potkrale prilikom sprovođenja javnog uvida u nacrt druge izmene i dopune plana detaljne regulacije za kompleks hemijske industrije.

„Javna sednica Komisije za planove je održana 7. juna onlajn, putem video poziva i na njoj je komisija utvrdila da je podneta jedna primedba od strane investitora 2. juna. U obrazloženju odluke stoji da je u zakonskom roku podneta ta jedna primedba. Podsećam, javni uvid je trajao od 29. aprila do 30. maja 2022. i taj rok je i zadnji za podnošenje primedbi, dakle do 30. maja, a ne do 2. juna“, rekao je Milovanović.

Odluka je potom usvojena glasovima svih prisutnih 39 odbornika, od 45 koliko broji lokalni parlament.

Inače, osma sednica SO Negotin počela je potvrđivanjem mandata dr Draganu Šujeranoviću, specijalisti ortopedske hirurgije, sa liste Narodne stranke,  koji je na to mesto došao nakon što je odbornica Aleksandra Predić zbog odlaska u drugo mesto prebivališta vratila odbornički mandat. Šujeranović, koji je odbornik bio i  u periodu od 2010. do 2014. godine, ovom prilikom je položio i svečanu zakletvu.

Za člana Izborne komisije u stalnom sastavu, na predlog Narodne stranke, imenovan je Dušan Mihajlović umesto Slavice Janković. Odbornici su doneli odluku i da se za člana Školskog odbora OŠ „Pavle Ilić Veljko“ u Dušanovcu imenuje Radmila Stefanović iz redova zaposlenih umesto Jasne Stanojević koja je dala ostavku na predsedništvo i članstvo u Odboru.

Krsta Stanković Njenjulović u okviru odborničkih pitanja tražio je da mu se u pisanoj formi odgovori koja je delatnost rada članova Opštinskog veća Miloja Bankovića i Ljutice Jovanovića, kao i pomoćnika predsednika opštine Miroslava Kneževića.

Knežević je na kraju devete sednice odgovorio delom na pitanje objašnjavajući šta je sve nadležnost rada i ingerencija Opštinskog veća.

Dr Tihomir Milovanović sa skupštinske govornice pozvao je nadležne da reaguju po pitanju sve većeg problema vezanim za pse lutalice. On je dodao da je 15. juna prisustvovao incidentu kada su psi napali trudnicu koja srećom nije povređena zahvaljujući prolaznicima, a dan ranije su, dodao je, ispred Hale sportova psi izujedali dete.

„Pošto je usluga Zoohigijene na dugom štapu tražim od nadležnih da nam kažu sa kojim pravnim subjektom imaju ugovor o uklanjanju pasa, koliko to košta na godišnjem nivou, šta je tim ugovorom predviđeno i ko je zadužen da vrši nadzor nad urađenim poslovima“, dodao je Milovanović i ukazao i na problem stanara lamele E3 u Naselju Veljuko Vlahović gde obitava grupa od šest pasa i na problem trovanja pasa u tom naselju.

Odbornik Slađan Mihajlović zatražio je od nadležnih odgovor na pitanje šta je sa rekonstrukcijom negotinskog Zdravstvenog centra koja je najavljena krajem 2017.

„Kancelarija za javna ulaganja je tek nedavno odobrila projekat u iznosu od preko 480 miliona dinara bez PDV-a za prvu fazu radova, a to je rekonstrukcija celokupnog Doma zdravlja. U drugoj fazi radiće se ceo Zdravstveni centar, s tim što mi tu moramo da odradimo celokupnu projektnu dokumentaciju“, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Sednica je, inače, počela minutom ćutanja čime je odata pošta preminuloj Dragani Vojinović, rođenoj Filčić, zamenici predsednika opštine Morto u Francuskoj.

Sednicama su, pored Vladimira Veličkovića, predsednika Opštine Negotin, prisustvovali i Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine, Tatjana Bulatović i Miroslav Кnežević, pomoćnici predsednika, kao i članovi Opštinskog veća.