Naslovna Kultura Održana završna manifestacija 45. „Susreta sela“: Jasenici titula pobednika

Održana završna manifestacija 45. „Susreta sela“: Jasenici titula pobednika

338
0

Kulturno umetničko društvo „Živorad Petrović Dudić“ iz Jasenice sveukupni je pobednik 45. „Susreta sela“, u organizaciji Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Jaseničanima je, uz diplomu, pripala i novčana nagrada u visini od 30.000 dinara.

Drugo mesto osvojilo je Kulturno umetničko društvo „Voja Čurić“ iz Kobišnice, koje je dobilo i novčanu nagradu od 20.000 dinara.

Treće mesto pripalo je KUD „Floričika“ iz Jabukovca, prošlogodišnjem pobedniku smotre. Uz diplomu im je uručena i novčana nagrada u visini od 10.000 dinara.

“Ove godine takmičilo se 10 kulturno-umetničkih društava i možemo primetiti da je broj učesnika u odnosu na prethodne godine, manji. Zato želim da vas zamolim da ne posustajete, da se okupite, družite, decu upoznajete sa običajima, lepotom našeg narodnog stvaralaštva, da budete složni, jaki. Mi smo tu da podržimo svaki vaš trud u očuvanju naše tradicije koja predstavlja najvažniji stub našeg društva jer ako znamo ko smo, ako cenimo naše korene, našu prošlost i brižno čuvamo naše kulturno nasleđe, uvek ćemo biti svoji na svome”, rekao je Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin na zatvaranju „Susreta sela“.

Ove godine dodeljeno je i specijalno priznanje – Povelja Doma kulture „Stevan Mokranjac“ za očuvanje tradicionalne kulture. Za nesebičan i dugotrajni rad i stvaralački doprinos u očuvanju tradicionalne kulture, Povelja je dodeljena Vladani Stanojević iz Tamniča.

Već po tradiciji na centralnom gradskom trgu, u revijalnom programu, izvedene su najbolje tačke sa ovogodišnje smotre, a finalnom programu je predhodio i defile svih kulturno-umetničkih društava. Program je, nažalost, ubrzala kiša, ali definitivno nije pokvarila raspoloženje ni učesnika smotre, ni publike.

Pod pokroviteljstvom Opštine Negotin,  kulturno umetnička društva iz Jabukovca, Kobišnice, Šarkamena, Štubika, Čubre, Tamniča, Sikola, Karbulova, Bukovča i Jasenice u proteklih mesec dana predstavila su igre, pesme i običaje Negotinske krajine.