Naslovna Politika Održana treća sednica Skupštine opštine Negotin

Održana treća sednica Skupštine opštine Negotin

791
0

Odbornici Skupštine opštine Negotin, njih 41, na današnjoj, trećoj po redu sednici lokalnog parlamenta, usvojili su niz odluka i rešenja iz domena svog rada.

Mr Milan Uruković, predsednik SO Negotin sa zamenikom Bogdanom Gugićem i sekretarom Skupštine Dragoslavom Ninićem

Odbornici Skupštine opštine Negotin, većinom glasova, usvojili su odluku o izmeni odluke o javnim parkiralištima kojom bi ubuduće trebalo da bude regulisana prodaja polovnih automobila, bostana i kupusa na parking prostoru kod Zelene pijace, što do sada nije bio slučaj.

Ovom odlukom je predviđena i naplata dnevne karte za parkiranje, umesto doplatne, kako je 2008. kada je prvobitno ova odluka doneta, utvrđeno.

Doplatna karta, međutim, iako je odluka doneta pre deset godina, nije mogla da bude naplaćivana jer je bila predviđena kao vid kazne za neplaćanje parking mesta, a JKP „Badnjevo“ nema zakonskih ovlašćenja da naplaćuje kazne.

„Nisu tačne priče da ne možemo da imamo parking zato što nemamo status grada. Novim zakonom je to definisano kao komunalna delatnost. Ovom odlukom je umesto doplatne kazne predviđena naplata dnevne karte za neplaćanje parking mesta. I cene su ostale na nivou prvobitne odluke, 36 dinara po satu za prvu i 27 dinara za drugu zonu parkiranja“, obrazložio je za skupštinskom govornicom Golub Rajić, direktor JKP „Badnjevo“.

Golub Rajić, direktor JKP „Badnjevo“

Opozicija je ovoga puta bila konstruktivna, bar u delu koji se odnosio na parkiranja. Tako je dr Kristijana Nikolića, predsednika odborničke grupe demokrata zanimalo šta će biti sa neregistrovanim automobilima koji su godinama parkirani na parkingu i javnim površinama.

Golub Rajić, direktor JKP „Badnjevo“ istakao je da očekuje i pomoć policije, ali i samih odbornika i lokalne samouprave koji bi trebalo da se izjasne hoćemo li imati „pauka“.

„Ako budemo hteli da to regulišemo, sve se može, samo svi moraju da se izjasne treba li nam parking, pauk, hoćemo li mi to da radimo. Novo pauk vozilo košta 15 miliona. Ne moramo da ga kupimo, možemo da za te namene iznajmimo pauka iz Zaječara“, rekao je Rajić.

Primarijus doktor Miomir Petković, odbornik DS

Jedinu polemiku izazvala su odbornička pitanja, koja su se odnosila na zaštitu životne sredine, deponovanje toksičnih materijala i ekološke probleme u okolini Prahova na čemu je insistirao odbornik dr Mile Dobrosavljević.

Prim dr Miomir Petković Moma zatražio je od lokalne samouprave da mu odgovori na pitanja vezana za nedavnu posetu Briselu, od toga ko je bio u delegaciji, po kojim kriterijumima su birani „putnici“ za Brisel, koliko je to koštalo, ko su bili privredni subjekti sa kojima se delegacija iz Negotina susrela u Briselu, do toga da li je istina da su avio karte plaćane dvaput.

Vladimir Veliković je rekao, tom prilikom, da se ova poseta planirala sedam meseci, da je realizovana sa ciljem promocije vinskog potencijala Negotina i Knjaževca, a na poziv dr Gordane Popović, izaslanika Austrije u Briselu i naše sugrađanke, kao i privrednika iz Baden-Virtemberga, predstavništva u Briselu.

“Sve je transparentno, ništa nije sakriveno i za sve postoji i dokumentacija. Dostavićemo Vam i napismeno. Sve je i snimljeno, pa i to možete da pogledate”, rekao je između ostalog Veličković.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin

Prvi čovek Negotina složio se sa opaskom opozicije da je putare ponovo iznenadio sneg u sred zime i dodao da je i sam nezadovoljan kako je grad čišćen u periodu velikih padavina.

“Bili smo grad sa najvećom količinom snega u Srbiji. Problem  nam je bila i mehanizacija, loše je čišćeno. Kritikovao sam i javno JKP “Badnjevo”, ali mora i da se zna da su imali samo dve teške mašine i traktore, ali da njima nije mogao onoliki sneg da se očisti. Problem su nam bili i parkirani automobili, pa smo morali i policiju da zovemo da na osnovu registarskih oznaka naloži vlasnicima da ih uklone”, rekao je, između ostalog Veličković.

Odbornici su većinom glasova usvojili prošlogodišnje izveštaje o radu sa finansijskim poslovanjem Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Muzeja Krajine, Istorijskog arhiva, Centra za socijalni rad i Turističke organizacije opštine Negotin, koje su obrazložili direktori ovih ustanova.

Usvojen je i program razvoja turizma opštine Negotin do 2026. godine, koji predstavlja „relevantan sektorski dokument čijom se primenom doprinosi realizaciji osnovnih razvojnih prioriteta i ciljeva lokalnog ekonomskog i ruralnog razvoja opštine Negotin”.

Odlukom odbornika početne cene licitacije godišnjeg zakupa tezgi na Zelenoj pijaci više su za pet odsto, i od 1. aprila do 31.marta naredne godine kretaće se, u zavisnosti od tezge, namene i vrste proizvoda, od 12.600 do 18.900 dinara, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost.

Novi odbornik Dimitrije Lungulović polaže zakletvu

Dimitrije Lungulović novi je odbornik Skupštine opštine Negotin sa liste „Demokratska stranka – prim dr Miomir Petković Moma“, nakon što je na kraju prošle sednice neopozivu ostavku na mesto odbornika podnela Dragana Dojsner.

Nove članove Školskog odbora dobile su osnovne škole „Vera Radosavljević“, „Momčilo Ranković“ u Rajcu, „12.septembar“, „Vuk Karadžić“, zatim Umetnička škola „Stevan Mokranjac“ i „Negotinska gimnazija“.

Kako su na prošloj sednici imenovani predsednici, zamenici i članovi šest od 11 opštinskih komisija, na današnjoj je praktično ozvaničen rad preostalih pet komisija. Reč je o komisijama za omladinu, sport i fizičku kulturu, za odnose sa verskim zajednicama, za razvoj mesnih zajednica, za zaštitu životne sredine, kao i za saradnju sa susednim zemljama, međunarodnim asocijacijama lokalnih vlasti i radnicima na privremenom radu u inostranstvu.