Naslovna Politika Održana treća sednica negotinskog lokalnog parlamenta

Održana treća sednica negotinskog lokalnog parlamenta

928
0

Odbornici Skupštine opštine Negotin razmatrali su danas programe i finansijske planove rada opštinskih ustanova, usvojili rešenja o izboru pet opštinskih komisija, kao i druge odluke iz svog domena rada.

Troipočasovnu sednicu lokalnog parlamenta karakterisao je, osim obimnog dnevnog reda od 25 tačaka sa dopunom, i diskusija odbornika Narodne stranke i Srpske napredne stranke. Sednici su, inače, prisustvovala 42 od 45 odbornika, članovi Opštinskog veća, kao i Vladimir Veličković i Bogdan Gugić, predsednik i zamenik predsednika opštine.

Na početku skupštinskog zasedanja, usvojen je predlog za promenu Poslovnika SO Negotin iz septembra 2019. Razlog za ovo, pojasnio je predsednik lokalnog parlamenta mr Milan Uruković, je potreba da se smanji broj članova Izborne komisije srazmerno broju stanovnika u opštini Negotin, koja će imati predsednika i šest članova sa njihovim zamenicima. Odbornici su danas izabrali radno telo za izradu nacrta promene Poslovnika koje čine Ivan Veljković, sekretar SO i odbornici Goran Jovanović, Lidija Milosavljević, Dejan Krstić i Slađan Mihajlović.

“Imaćemo u januaru još jednu sednicu SO Negotin vezanu za današnju prvu tačku dnevnog reda, predlog za izmenu Poslovnika zato što nas očekuje donošenje novih zakonskih propisa od strane Narodne skupštine Republike Srbije” ,rekao je mr Uruković u izjavi medijima.

Nove članove dobilo je danas pet opštinskih komisija za odnose za verskim zajednicama, saradnju sa susednim zemljama, međunarodnim asocijacijama lokalnih vlasti i radnicima na privremenom radu u inostranstvu, za zaštitu životne sredine, za omladinu i sport i fizičku kulturu i za razvoj mesnih zajednica SO Negotin.

Iako je bilo diskusija, pa i sitnih verbalnih prepirki, vezanih za pojedine članove komisija koje se bave odnosima sa verskim zajednicama i za saradnju sa susednim državama, i za njihovu stručnost i kvalifikacije da budu u njima, zbog čega je Vladimir Veličković, predsednik opštine pozvao na “konstruktivnije razgovore i jače argumente” odbornici su ove tačke usvojili u proseku sa 41 do 42 glasa za i bez ijednog protiv, a za sastav komisija su glasali i vlast i opozicija.

Na dnevnom redu treće sednice Skupštine opštine Negotin našli su se programi rada sa finansijskim planovima Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Istorijskog arhiva Negotin, Muzeja Krajine i Turističke organizacije opštine Negotin koje su u najkraćem sa skupštinske govornice pojasnili direktori ovih ustanova: Milorad Grbović, Jovanka Stefanović Stanojević, Nenad Vojinović, Ivica Trajković i Dušan Petrović, dok je o programu rada i poslovanju u narednoj godini Centra za socijalni rad diskutovao Dane Surudžić, nekadašnji prvi čovek ove ustanove.

Lidija Milosavljević, zamenik šefa odborničke grupe “Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka – Za našu decu” pohvalila je rad negotinske biblioteke posebno izdvojivši njihov rad sa mladima, mogućnost razmene knjiga, besplatne članarine za predškolce, naglašavajući da je neophodno formirati bibliotečki ogranak u Štubiku.

Slađan Mihajlović, zamenik šefa odborničke grupe Narodne stranke je takođe pohvalio rad ove ustanove na digitalizaciji, rad sa mladima, poručivši: “Biblioteka je dama obučena u najlepšu odeću. Ne dozvolite da se isprlja”.

Program rada Doma kulture “Stevan Mokranjac” izazvao je, takođe, brojne diskusije ali i konkretan predlog dr Tihomira Milovanovića, šefa odborničke grupe Narodne stranke vezan za Legat Radislava Trkulje, koga je umetnik zaveštao na svoj rođendan 8. aprila 2005. Milovanović je predložio da Dom kulture štampa jedan prigodan katalog ili monografiju Trkuljinih dela koja bi bila ponuđena posetiocima Negotina.

Krsta Stanković Njenjulović (NS) zatražio je od nadležnih odgovore na pitanja zašto Kulturno umetničkom društvu “Stevan Mokranjac” koje ima 120 članova nije dozvoljeno da vežba na sceni, a zanimalo ga je i obezbeđivanje prostorija za Gradski horski ansambl “Mokranjac” koji ima tri horske jedinice i 70 horista.

Direktorka Doma kulture Jovanka Stefanović Stanojević istakla je da ova ustanova prošle godine renovirala scenu, završila poslove digitalizacije bioskopa i rekonstrukciju toaleta, te da je shodno epidemijskoj situaciji, obezbeđen prostor za vežbanje folklornog ansambla, ali i zapitala odbornike i nadležne kako da reše problem nedostatka depoa, koji je nakon vraćanja bioskopa u procesu restitucije, evidentan. Ona je podsetila i na skorašnje promene zakonskih rešenja kojima Dom kulture podleže i koje donose preregistraciju, novi status ali i novi Statut i druge akte i dokumenta.

I Slađan Mihajlović (NS) je pohvalio neke od programskih sadržaja Doma kulture ističući da su “Susreti sela” nasušna potreba meštana, da je smotra recitatora jedna od retkih u regionu na kojoj se neguje lepota kazane reči,  te da je besplatna bioskopska predstava za decu pravi potez uprave, uz komentar: “Da nema Doma kulture ne bismo znali da nam predstoji Nova godina u Negotinu”.

“Muzej Krajine je pored Doma kulture postao prepoznatljiva ustanova. Muzej je i sam postao vidljiv, a po broju projekata i sredstvima koje dobijaju na konkursima i dominantan”, rekao je dr Tihomir Milovanović, komentarišući program rada sa finansijskim planovima za 2022.

Programi i planovi rada za 2022. Istorijskog arhiva i Turističke organizacije usvojeni su sa 36, odnosno 37 glasova odbornika i bez diskusije, što nije bio slučaj sa programom Centra za socijalni rad.

Kako je u odsustvu v.d. direktorke program i finansijski plan obrazlagao Dane Surudžić naglasivši da ova ustanova nema dovoljno stručnih radnika shodno sistematizaciji koju poseduju. Dr Tihomir Milovanović prigovorio je da “finansijski plan nije urađen na način kako je urađen kod svih ostalih korisnika i da je potpuno neprimeren za razmatranje te da je lokalna samouprava morala da im izađe u susret i pomogne im u pripremi materijala za sednicu”. Ova tačka je usvojena sa 29 glasova vladajuće većine.

Većinom glasova usvojena su i brojna rešenja kojim su Predškolska ustanova “Pčelica” dobile nove članove Upravnog odbora, a nekoliko osvovnih i srednjih škola članove školskih odbora. Članove i zamenike članova dobila je i Izborna komisija u stalnom sastavu budući da nakon lokalnih izbora Izbornu komisiju više ne čine dosadašnji članovi koje je delegirala Demokratska stranka, već članovi iz Odborničke grupe Narodna stranka.

Nada Stanković, odbornica NS postavila je odborničko pitanje vezano za izvesnu negotinsku porodicu na čijoj su adresi stigli pozivi za glasanje za šest “nevidljivih” ljudi koji tu ne žive i koje niko ne poznaje, na šta joj je Vladimir Veličković rekao da nema odgovor kako je do toga došlo, ali da može da ih usmeri na policiju koja “kad već postoje dokazi mora da se podhitno pozabavi tim slučajem”.

Krsta Stanković Njenjulović je zatražio odgovore na niz pitanja, dostavivši ih i u pisanom obliku, vezane za rokove usaglašavanja sa izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi kod mesnih zajednica koje još uvek nisu usvojile izmene statuta, nisu imale izbore za Savete MZ, pitavši “po kom osnovu raspolažu sredstvima i troše novce građana kada im je mandat istekao pre dve godine i osam meseci”.

On je pitao i ko je dozvolio gradnju građevinskih objekata u zoni gradskog šetališta, kako se naplaćuje zapremanje javne površina i kako se vrši selekcija koja vozila mogu da uđu u pešačku zonu. Stanković Njenjulović je zatražio i odgovore zašto zaposlenima u vrtiću nije isplaćena “solidarna pomoć radi ublažavanja nepovoljnog materijalnog i socijalnog položaja zaposlenih, u iznosu od 25.000 dinara u prvom kvartalu, novogodišnje nagrade u iznosu od 5.000 dinara, 6.000 dinara za paketiće dece zaposlenih i šest odsto uvećanja koeficijenta ličnog dohodka.