Naslovna Politika Održana sednica SO Negotin: Rebalans, komasacija i crkva u Leposaviću

Održana sednica SO Negotin: Rebalans, komasacija i crkva u Leposaviću

548
0

Odbornici Skupštine opštine Negotin na današnjoj sednici usvojili rebalans budžeta, izmene i dopune odluke o Opštinskoj upravi, kao i set odluka vezanih za komasaciju u četiri krajinska sela. Opoziciju zanimalo sa koje pozicije je lokalna samouprava dala milion dinara za crkvu u Leposaviću.

Razlog za rebalans budžeta, istakla je za skupštinskog govornicom Ljiljana Liculović, nova šefica odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju, je raspored neutrošenih sredstava iz viška prihoda i donacija iz ranijih godina, ali i zbog neophodnosti da se što hitnije počne sa sanacijom toplovoda od Toplane Borska do ulice Srbe Jovanovića za koju budžetom za 2018. nisu planirana sredstva.

Ljiljana Liculović, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i LPA opštine Negotin

Takođe, rekla je Liculovićeva, treći razlog za donošenje ove odluke je program komasacije u četiri negotinska sela, koji zahteva da opština Negotin obezbedi iz budžeta, predvidi i uvrsti sredstva koja će dobiti od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Bilo je potrebno i da se između pojedinih pozicija u budžetu izvrši preraspodela tako što će se pojedine pozicije povećati, a druge smanjiti. U Odluci o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Negotin za 2018. ukupni prihodi i primanja i ukupni rashodi i izdaci iz svih izvora finansiranja iznose milijardu 842 miliona 392 hiljade dinara, dok su odlukom o budžetu za 2018. iznosili milijardu, 803 miliona, 45 hiljada dinara, što znači da su povećani u iznosu od 39 miliona 347 hiljada dinara“, rekla je Ljiljana Liculović, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju.

dr Kristijan Nikolić, šef odborničke grupe Demokratske stranke

Ova odluka izazvala je žučnu diskusiju opozicije, pa je tako šef odborničke grupe Demokratske stranke, dr Kristijan Nikolić za skupštinskom govornicom zatražio pojašnjenje sa „koje je pozicije dato milion dinara za crkvu u Leposaviću“.

„Imamo najveće poreze na imovinu, eko takse, sad ćemo da dobijemo i softver za poresku administraciju da neko slučajno ne promakne i ne plati, a dajemo novac za crkvu u Leposaviću. Pritom imamo brojne hramove koji nisu završeni i one koje je načeo zub vremena, i brojne druge probleme“, rekao je Kristijan Nikolić.

Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin istakao je da je lokalnim samoupravama pre dva meseca na sastanku Stalne konferencije gradova i opština u Nišu sugerisano od strane ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branka Ružića, da pomogne kosovskim srpskim opštinama koliko je u njihovoj moći.

„Nama je stigao zahtev za pomoć hramu u selu Ulin, opština Leposavić, a njihova potraživanja su bila daleko veća. Nama je stalo da pomognemo i da se sačuva stanovništvo na Kosovu i smatram da je to najmanje moguće što smo mogli da učinimo. Što se tiče naših hramova, ja imam izuzetnu saradnju sa Episkopom timočkim Ilarionom i mogu da kažem da ćemo imati i veća izdvajanja u narednom periodu“, istakao je, između ostalog Vladimir Veličković.

Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin

Kristijan Nikolić je replicirajući predsedniku istakao da konotacije oko brige za Kosovo i odnos opozicije prema tom pitanju nisu na mestu.

„Ako će taj milion dinara da pomogne da se sačuva Kosovo, neka. Samo mi ne pričajte da nas briga za Kosovo. Ja sam 1999. na Kosovu tri puta gađan kasetnim bombama. Neka vam i vaš odbornik Boban Stingić kaže kako nam je bilo tamo, ali te konotacije nisu primerene“, replicirao je Nikolić.

I odbornik DS dr Milivoje Dobrosavljević zamerio je vladajućoj koaliciji što daje novac za crkvu u Leposaviću, umesto da reši problem grejanja u Negotinu.

Prvi čovek opštine je replicirajući podsetio da je rok trajanja ovog toplovoda istekao još 2008. za vreme prethodnih vlasti.

„Prethodne vlasti nisu učinile ništa da reše taj problem, a zna se i da nije rešen problem imovinsko-pravnih odnosa, jer sistem zvanično nije naš, već je IHP Holdinga u stečaju“, istakao je Veličković.

Na prozivke je nakon duela sa mr Milanom Urukovićem, predsednikom Skupštine opštine Negotin,  oko činjenica kad se po Poslovniku polemiše, kad replicira, a kad postavljaju odbornička pitanja, prvom čoveku naše opštine ponovo replicirao šef odborničke grupe DS, dr Kristijan Nikolić i to rečima:

„Ti što su radili loše ili nisu radili ništa, sad su kod vas“.

Nakon ovoga je rebalans budžeta konačno usvojen većinom glasova odbornika vladajuće koalicije i stranaka okupljenih oko naprednjaka i socijalista.

„U redovima opozicije su i neki raniji odbornici i čak i bivši predsednici Skupštine. Moje je da radim po Poslovniku i ja ću na tome insistirati, a ostalima mogu da kažem da prouče Poslovnik“, rekao je medijima nakon sednice, mr Milan Uruković.

U nastavku sednice usvojen je i set odluka vezanih za komasaciju u selima Rečka, Čubra, Smedovac i Rajac, od odluka o načelima komasacije u delovima ovih katarstarskih opština, preko usvajanja programa, donošenja rešenja o formiranju Komisija za sprovođenje ovog velikog posla do pravilnika o naknadama za rad Komisija.

„Program komasacije zemljišta u delu Katastarske opštine Rečka obuhvata površinu od 926, 9105 ha, u delu KO Čubra 676, 6643 ha, KO Rajac 479, 347 ha, a KO Smedovac 902, 4717 ha“, rekao je Živojin Marković, pravobranilac opštine Negotin.

Živojin Marković, pravobranilac

Inače, Pravilnikom o naknadama utvrđeno je da će predsedniku i zameniku predsednika Komisije za sprovođenje komasacije biti isplaćeno po 3.000 dinara za rad u Komisiji, članovima 1.000, a ostalim članovima Komisije, skretaru, članovima podkomisija i drugih tela koje imenuje Komisija po 2.000 dinara.

Većinom glasova usvojena je i odluka o izmenama i dopunama odluke o Opštinskoj upravi koja se suštinski menja u smislu da Uprava, umesto 10 sada ima osam organizacionih sredina.

Ovom odlukom Odeljenju za urbanizam i građevinarstvo pridodati su poslovi organizacione jedinice Službe za zaštitu životne sredine, a Službi za skupštinske i normativno pravne poslove, poslovi Službe za poslove predsednika Opštine i Opštinskog veća.