Naslovna Društvo Održana sednica Skupštine opštine Negotin

Održana sednica Skupštine opštine Negotin

749
0

Na 25. sednici Skupštine opštine Negotin odbornici su usvojili nekoliko bitnih odluka vezanih za funkcionisanje lokalne samouprave.

Odbornici Skupštine opštine Negotin većinom glasova usvojili su Plan detaljne regulacije Luke Prahovo neophodan za planiranu rekonstrukciju i uređenje prostora ove međunarodne luke koji između ostalog predviđa i proširenje kapaciteta prahovske luke, rekonstrukciju i dogradnju kompletne infrastrukture, železničkog koloseka i saobraćajnica na području luke i drugih obimnih radova.

„Zna se koliki je značaj Luke Prahovo ne samo za teritoriju naše opštine, već i cele Srbije, naročito za privredu s obzirom na opseg poslova ne samo „Eliksira“ Prahovo, već i „Ziđina“ u Boru. Naravno da se transport određenih sirovina i svih onih proizvoda neophodnih za proces proizvodnje vrši se preko Luke Prahovo, preko koje se vrši i distribucija prema ostalim zemljama u okruženju“, rekao je medijima nakon sednice mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Odbornici su usvojili i odluku da se Nenadu D. Barbuloviću, koji je poginuo 2. aprila 1999. u rejonu Glavnik Podujevo i Oliveru Č. Tariciću, junaku sa Košara, koji je stradao 11. maja 1999. podigne spomenik u Miloševu.

Inicijativa da se vojnicima stradalim na braniku otadžbine podigne spomen obeležje u obliku otvorene knjige sa  njihovim imenima na postamentu i stihovima Branka Miljkovića, potekla je od nadležnih u Mesnoj zajednici Miloševo, koji su obezbedili i sredstva za izradu spomenika. Ovo spomen obeležje će biti postavljeno čim se dobije neophodna saglasnost od Ministarstva kulture i informisanja.

Dalibor Ranđelović, diplomirani inženjer poljoprivrede, imenovan je na današnjoj sednici za direktora Javog komunalnog preduzeća „Badnjevo“ na period od četiri godine.

„Posao direktora komunalnog preduzeća je kompleksan, pun izazova i verujem da neće biti lako. Jedino je sigurno da ću uz dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, institucijama i građanima, kao i do sada uložiti maksimalni trud i energiju u njegovom obnavljanju“, rekao je Dalibor Ranđelović zahvalivši se odbornicima na ukazanom poverenju.

U skladu sa Zakonom o komunalnim delatnostima odbornici su dali saglasnost za dopunu odluka o dimničarskim uslugama i o uslovima držanja, postupanja i zaštite domaćih životinja na teritoriji opštine Negotin.

Obveznicima naknade za korišćenje javne površine za 2020. godinu, odlukom odbornika, neće biti obračunata naknada za mart, april i šest dana maja, a onima koji su je već platili biće umanjen iznos naknade za period od 7. maja do isteka prava korišćenja javne površine.

Doneta je i odluka da se pristupi izradi plana detaljne regulacije u zoni državnog puta drugog B reda br. 400 od saobraćajnog čvora Samarinovac do kraja katastarske opštine Prahovo. Ukupna površina okvirnog obuhvata planskog područja iznosi oko 50 hektara. Izradu ovog plana finansiraće „Eliksir“ Prahovo.

Odbornici su usvojili i rešenja o ispravkama greške u odluci o donošenju plana detaljne regulacije kompleksa Rajačkih i Rogljevačkih pivnica, koja se odnosi na deo elektroenergetske mreže gde je dodata i stavka o alternativnim konceptima osvetljenja, kao što su kandelabri, spotovi i indirektno ambijentalno osvetljenje.

Sednici je prisustvovao 31 od 45 odbornika, ali ne i odbornici Demokratske stranke koji od prošlog februara bojkotuju rad lokalnog parlamenta. Sve odluke su donete većinom glasova i bez diskusije u rekordnom roku od četrdesetak minuta.