Naslovna Politika Održana sednica Opštinskog veća: Uskoro nove cene grejanja

Održana sednica Opštinskog veća: Uskoro nove cene grejanja

789
0

Članovi Opštinskog veća dali su saglasnost na odluku Nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“ o utvrđivanju cenovnika grejanja. Predlog novih, viših cena naći će se pred odbornicima narednog petka.

Korisnici usluga daljinskog sistema grejanja, ukoliko ova odluka bude prošla skupštinsku proceduru, narednog petka, 9. novembra, plaćaće varijabilni deo cene grejanja umesto 4,71 dinar po kilovat času 6,07 dinara, a za poslovni prostor 7,59 dinara po kilovat času, umesto 5,89.

Na današnjoj sednici, članovi Opštinskog veća složili su se i da se fiksni deo cene umanji i to sa 26,70 dinara po metru kvadratnom na 26,22 dinara za stambeni, a na 32,78 dinara po metru kvadratnom za prostorni prostor i ustanove, umesto dosadašnjih 33, 37.

„Posle skupštine ćemo znati kako ćemo usvojiti konačnu cenu. Opet se ide na cenu koja je nepopularna, ali je finansijski ispod realne potrebe, iz razloga zato što cene mazuta i energenata na tržištu rastu. Da ne bi uveli komunalno preduzeće u nelikvidnost, što ne želimo, prošle godine nismo imali povećanje cena, dok su drugi povećali, mi smo i sa ovom cenom najjeftiniji u regionu, ali moramo da vodimo računa i da nam pružaoci usluga daljinskog grejanja mogu da isporuče energiju, jer ako dođemo u problem da ne možemo finansijski da podnesemo samo cenu energenata, onda možemo doći u problem da nemamo mogućnost daljinskog grejanja, što smatram nedopustivim. Tržišna cena je ta koja diktira sve, a mi najviše koristimo upravo energent koji zavisi od berzanske cene“, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Većnici su usvojili i izveštaj o izvršenju odluke o budžetu opštine Negotin u prvih devet meseci godine. Kako je istakla Ljiljana Liculović, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku admonistraciju, ukupno planirani prihodi i primanja budžeta iznose 1,3 milijarde dinara, a iz ostalih izvora 478 miliona.

U periodu januar-septembar izvorni prihodi, u ukupnim prihodima budžeta ostvareni su u obimu od 278 miliona dinara, ustupljeni 257 miliona, transferni u iznosu od 202 miliona, a prihodi od prodaje nefinansijske imovine 3,3 miliona.

Rashodi i izdaci budžeta opštine Negotin za prvih devet meseci godine izvršeni su u ukupnom iznosu od 700.559.658 dinara, što je 37,73 odsto planom utvrđenih veličina.

Razmatrani su i predlozi za imenovanje novih članova Upravnih i Nadzornih odbora negotinskih ustanova kulture, Turističke organizacije i Centra za socijalni rad.

Naredna sednica Opštinskog veća na kojoj će, između ostalog, biti razmatran i rebalans budžeta, zakazana je za ponedeljak, 5. novembar.