Naslovna Društvo Održana godišnja Skupština „Gergine“

Održana godišnja Skupština „Gergine“

557
0

Udruženje “Gergina” je održalo godišnju Skupštinu na kojoj je analiziran rad u prethodnoj godini, ali i aktivnosti planirane za ovu godinu.

Pobednici i učesnici 13. Festivala „Gergina“, 2022.

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ i ovu će godinu posvetiti brojnim aktivnostima vezanim za nematerijalno kulturno nasleđe vlaške nacionalne zajednice kroz tradicionalne programe, „Dani Gergine – Zîljilji  Gerginji“ i 14. Internacionalni festival vlaške muzike (14. Festival Internacional Đe Muzika Vlahilor „Gergina 2023“  Njigoćin), ali i radom na istraživanju građe i publikovanju izdanja na vlaškom jeziku.

„Usvojeni su predlozi Organizacionog odbora za manifestaciju „Dani Gergine – Zîljlji Gerginji“, koja se ove godine organizuje po peti put. Što se našeg udruženja tiče mi nastavljamo da čuvamo tradiciju našeg porekla i kraja, da beležimo i promovišemo našu tradiciju za dalja pokoljenja“, kaže Siniša Čelojević, predsednik „Gergine“.

Ovogodišnji jubilarni peti „Dani Gergine“ održani od 10. do 14. aprila. Na ovoj smotri publika će biti u prilici da uživa u brojnim događajima koje „Gergina“ organizuje u saradnji sa Muzejom Krajine, Turističkom organizacijom opštine Negotin, Domom kulture „Stevan Mokranjac“, Mesnom zajednicom Prahovo i Eliksir Fondacijom.

Detalj sa „Dana Gergine“ 2022.

Na programu su izložbe: „Vlaška nošnja Negotinske krajine – Puortu kîmpjenjilor đin Krajna nuastă“ iz zbirke Milana Nikolića iz Kobišnice, „Turističke lepote Negotinske krajine – Frumušecurlji đin Krajna nuastă“,  promocije knjiga: „Prahovo – Ljudi, običaji, događaji – Praova – Lumja, ađeturlji, Întîmplărilji“ Siniše Čelojevića, „Savremena vlaška poezija – Kînćećilji nuašće đin vrjemja nuouo“, kompakt diska „Izvorna vlaška kola iz Prahova – Uorilji đin la Praova“ i etnološkog filma na vlaškom jeziku „Običaj Urlji la Pašć – Uskršnji običaji“.

Nakon ove manifestacije, tradicionalno drugog i trećeg dana Uskrsa, 17. i 18. aprila biće održan i Festival vlaške muzike „Gergina 2023“ koji će i u svom 14. izdanju biti posvećeno takmičenju mladih vokalnih solista i instrumentalista do 25 godina starosti, dok će drugo veče biti revijalno uz nastup poznatih interpretatora vlaške muzike.

„Nastojimo da na takmičarskoj i revijalnoj večeri dovedemo što kvalitetnije učesnike iz zemlje i inostranstva i tako održimo visok umetnički nivo Festivala“, dodaje Čelojević.