Naslovna Društvo Održana druga sednica Skupštine opštine Negotin

Održana druga sednica Skupštine opštine Negotin

890
0

Drugoj sednici lokalnog parlamenta prisustvovala su 42 od ukupno 45 odbornika koji su usvojili više opštinskih odluka. Svečanu zakletvu polagala su dvojica novih odbornika, a jedna odbornica je podnela ostavku.

Čak 60 ulica u Negotinu koje do sada nisu imale nazive, dobile su, odlukom odbornika Skupštine opštine, imena brojnih značajnih ličnosti naše istorije, ali i događaja i mesta koji su za istoriju Negotina i Krajine posebno značajna.

Na predlog ustanova, pojedinaca, udruženja neke od ulica ponele su imena značajnih vojskovođa Jovana Kolarovića, kneza rogljevskog Nikole Đorđeva, vojvode Milenka Stojkovića, Jevrema S.Velimirovića, lekara: Patricija Černija, Ilije Aleksića, Pavla Barbulovića, Svetislava Čelikića, Milovana Milovanovića, Fernanda Mazaja i njegove supruge Selme Elisberg, Elizabet Ros, muzičara: Đorđa Marinkovića, Ljubiše Stojanovića Luisa, Mileta Paunovića. Božidara Janucića, Slobodana Božilovića, Slobodana Domaćinovića…

Jedna od ulica ponela je ime i Miodraga Miće Stefanovića, dugogodišnjeg organizatora “Mokranjčevih dana”, a na spisku su se našli i književnik i diplomata Branko Lazarević,  kao i poslanik, komita, fotograf, snimatelj Dragiša Stojadinović…

Nenad Vojinović obrazlaže odluku Komisije za utvrđivanje naziva ulica

Predlog Komisije za utvrđivanje naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenog mesta, podržalo je i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje je dalo saglasnost na ovu odluku, tako da su neke od ulica koje do sada nisu imale nazive ponele i imena naših sugrađana: Branka J.Petrikića, Nenada D.Barbulovića, Olivera Č.Taricića, Dragana D.Daničića, Đorđa S.Nikolića, Srbe T.Milosavljevića, Dragana V. Petrovića, Dragiše V.Nikića, Dragoslava S.Milosavljevića, Gorana A.Radovanovića, Radeta M.Jovanovića, Dragana Grebića, Marinka N.Knezovića, Marka L.Bradare, Lazara P.Simića, palih na braniku otadžbine na Košarama, u Podujevu, Kozjanu, Glogovcu, Vukovaru, Benkovcu…

Skoro bez ikakve diskusije, obiman dnevni red od 29 tačaka, usvojen je za relativno kratko vreme, uz desetominutnu pauzu, kada je jednom od odbornika pozlilo.

Usvojen je i Lokalni akcioni plan zapošljavanja koji podrazumeva program javnih radova, obuku na zahtev poslodavca, program sticanja praktičnih znanja za nekvalifikovane, viškove zaposlenih i dugoročno nezaposlene, ali i subvencije za samozapošljavanje i za zapoštavanje nezaposlenih iz kategorije teže zapošljivih.

 

Dr Kristijan Nikolić, predsednik Odborničke grupe Demokratske stranke

Kristijan Nikolić, predsednik odborničke grupe Demokratske stranke zatražio je za skupštinskom govornicom da lokalna samouprava obrazloži po kojim se kriterijumima dodeljuju planiranih 1,8 miliona za samozapošljavanje i 1,2 miliona dinara za program stručne prakse.

Usvojena je i odluka o izmenama i dopunama odluke o opštem uređenju naseljenih mesta i komunalnom redu, a odbornici su dali saglasnost i na program poslova JP “Bogovina” Bor, a imenovani su predsednici, zamenici predsednika i članovi više opštinskih komisija.

Odbornici su, većinom glasova, dali saglasnost na poseban program JKP “Badnjevo” o korišćenju opštinskih subvencija u visini od 16, 5 miliona dinara, od kojih će deset miliona biti utrošeno za nabavku specijalnog vozila za ispiranje i čišćenje kanalizacije, a 6,5 miliona dinara za nabavku podzemnih kontejnera za prikupljanje otpada i montažne dizalice za ugradnju na vozilo za pražnjenje kontejnera.

Dragoslav Gudžuganović iz Urovice i Obren Nikolić iz Jasenice, sa liste “Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka – Socijalistička partija Srbije – Ivica Dačić”, novi su odbornici Skupštine opštine Negotin, umesto Vladimira Veličkovića i Merline Selenić, izabranih za predsednika i zamenika predsednika opštine Negotin.

Vladimir Radić, imenovan je za vršioca dužnosti direktora Doma kulture “Stevan Mokranjac”, umesto Renate Đurđević Stanković, kojoj je istekao mandat.

Radić je, podnošenjem ostavke, razrešen sa mesta predsednika Upravnog odbora Turističke organizacije opštine Negotin, a na to mesto je imenovan Slobodan Milivojević.

Na samom kraju sednice odbornica Dragana Dojsner sa liste “Demokratska stranka- primarijus doktor Miomir Petković” iz ličnih razloga podnela je ostavku na odbornički mandat.