Naslovna Politika Održana deseta sednica Skupštine opštine: Porez na imovinu na nivou prethodne godine

Održana deseta sednica Skupštine opštine: Porez na imovinu na nivou prethodne godine

704
0

Odbornici Skupštine opštine Negotin usvojili su na današnjoj sednici odluku o načinu utvrđivanja poreza na imovinu za 2019. godinu, ali i druge odluke iz domena svog rada.

Porez na imovinu za nastupajuću kalendarsku godinu odlukom odbornika vladajuće većine ostaje na nivou ovogodišnje obaveze.

Prosečna cena kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2019. ostala je ista kao i tokom 2017. i 2018. godine i kod stanova je utvrđena na 59.531 dinar za ekstra zonu, 67.974 za prvu, 46.495 za drugu, kao i na 25.016 dinara za treću i četvrtu zonu.  Prosečna cena kod kuća iznosi od 15.000 u četvrtoj do 34.000 dinara u ekstra zoni, građevinskog zemljišta od 80 do 200, poljoprivrednog od 27 do 60 dinara, a šumskog od 20 do 30 dinara.

Stopa poreza je 0,40 odsto na prava na nepokretnosti poreskog obveznika koji vodi poslovne knjige, odnosno 0,30 odsto za one koji ne vode poslovne knjige, dok je stopa amortizacije za utvrđivanje poreza na imovinu 0,80 odsto godišnje, primenom proporcionalne metode, a najviše 40 odsto.

“Poreska politika opštine Negotin je da se proširi baza i krug poreskih obveznika, a ne da se poveća prosečna cena kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu, te je obzirom na naplativost poreza na imovinu u toku 2018. godine opravdano da iznos poreza ostane na nivou iz 2018. godine”, navodi se u obrazloženju ove odluke.

 

Većinom glasova odbornici su usvojili u odluku o uslovima, držanja, postupanja i zaštite domaćih životinja na teritoriji opštine Negotin, izmene i dopune odluka o linijskom prevozu i o sakupljanju i privremenom skladištenju građevinskog otpada, kao i odluku o dimničarskim uslugama.

“Odluku o dimničarskim uslugama nismo imali do sada i njome su propisane nadležnosti, struktura, propisana je i kaznena politika, a sve u cilju sprečavanja izbijanja požara na teritoriji opštine Negotin u onim objektima koje imaju dimnjake”, rekao je medijima mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Na početku sednice, kojoj su prisustvovala 40 od ukupno 45 odbornika, potvrđen je odbornički mandat Toplici Đorđeviću iz Rečke, odborniku sa liste “Demokratska stranka – primarijus doktor Miomir Petković Moma”.

Novi odbornik, koji je na tom mestu zamenio dr Jasminu Jelenković, koja je na prethodnoj sednici dala ostavku na mandat iz ličnih razloga, položio je i svečanu zakletvu.