Naslovna Politika Održana 35. sednica Skupštine opštine Negotin

Održana 35. sednica Skupštine opštine Negotin

585
0

Odbornici Skupštine opštine Negotin na današnjem 35. redovnom zasedanju lokalnog parlamenta usvojili su niz odluka i rešenja, ali i izveštaje o poslovanju opštinskih ustanova kulture, Turističke organizacije i Centra za socijalni rad.

Većinom glasova i bez diskusije odbornici su dali zeleno svetlo na godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta kojim je uređena vrsta i obim radova koje treba izvršiti u periodu od od 2021. do 2023. godine, kao i dinamika izvođenja radova i ulaganje sredstava.

Usvojen je i lokalni akcioni plan zapošljavanja za period do 2023. godine po kojem će lokalna samouprava, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje (NSZ), sa 1,2 miliona dinara finansirati program samozapošljavanja nezaposlenih, kojima će u jednokratnom biti odobrene subvencije od po 250.000 dinara, a sa 800.000 dinara program stručne prakse. Očekuje se da NSZ za ovaj program u 2021. izdvoji dodatna sredstva.

“Po prvi put se akcioni plan donosi za period od tri godine u skladu sa nacionalnom strategijom za zapošljavanje. U ovoj odluci  predviđena su sredstva od dva miliona dinara nakon usvajanja ove odluke a imajući u vidu javni poziv NSZ na koji ćemo se kao jedinica lokalne samouprave prijaviiti.  Odlukom su predviđena sredstva za devet osoba u programu samozapošljavanja i tri za stručnu praksu sa fakultetskom diplomom”, rekao je u izjavi medijima nakon sednice mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Izveštaje o radu sa finansijskim poslovanjem za 2020. prezentovali su direktori ustanova kulture i opštinskih institucija, Milorad Grbović (Narodna biblioteka “Dositej Novaković”), Ivica Trajković (Muzej Krajine), Nenad Vojinović (Istorijski arhiv), Jovanka Stefanović Stanojević (Dom kulture “Stevan Mokranjac”), Dušan Petrović (Turistička organizacija opštine Negotin). Većinom glasova usvojen je i izveštaj o prošlogodišnjem radu Centra za socijalni rad.

Odbornici su usvojili o odluke o donošenju izmene i dopune plana generalne regulacije za naselje Prahovo i izmene plana detaljne regulacije za kompleks hemijske industrije u Prahovu.

„Ove dve odluke, kao i nedavno usvojen plan detaljne regulacije za Luku Prahovo, kao i plan detaljne regulacije za jedno novo saobraćajno rešenje prema hemijskom kompleksu koji podrazumeva obilaznicu oko Negotina, Samarinovca i Prahova, a koji donosi rešenje da sav teretni transport koji ide ka hemijskoj industriji ide tim putem, su istorijski za opštinu Negotin i za ceo ovaj kraj. Ona su važna zato što utiru put izgradnji hemijskom parku u Prahovu, koji se radi zajedno sa Vladom Republike Srbije, koji će u prvoj fazi direktno zapošljavati hiljadu do dve hiljade radnika i doneti i 4.000 indirektnih zapošljavanja. Vlada će finansirati svu infrastrukturu do hemijskoj parka i unutar njega, a „Eliksir“ će finansirati suprastrukturne stvari. Prvi preduslov je obavljen donošenjem planskih dokumenata na čemu smo zahvalni odbornicima SO Negotin, rukovodstvu opštine, Odeljenju za urbanizam i Komisiji za planove koji su ovih par meseci uložili veliki napor da do ovog trenutka dođemo“, rekao nam je Branko Marković,  zamenik generalnog direktora prahovskog „Eliksira“.

Nova imena dobile su ulice i delovi naseljenih mesta na teritoriji opštine Negotin koji do sada nisu imali naziv. Кomisija za utvrđivanje naziva ulica, trgova i drugih delova naseljenog mesta od 2017. do danas, istakao je Nenad Vojinović, nije razmatrala pitanja promene naziva ulica, već samo one koje nisu imale naziv, a takvih je bilo 700 ulica i 300 drugih delova naseljenih mesta na celoj teritoriji opštine Negotin.

„Nazivi ulica, trgova i drugih delova naseljenih mesta utvrđuju se po imenima znamenitih ličnosti, značajnih istorijskih, političkih, geografskih, etnoloških i drugih obeležja. Pri utvrđivanju naziva ulica i trgova pošlo se od iimena ličnosti koje su potomke zadužili nesebičnim požrtvovanjem, junaštvom, odanošću, verom, dobrotvorstvom, razvojem pismenosti, nauke, struke iz određene oblasti društvenog života, umetničkim stvaralaštvom, od ličnosti koje su bile osnivači, upravljači, vladari, graditelji i slično u nacionalnim  i svetskim razmerama, kao i značajnih događaja i datuma iz istorije, nauke, kulture i slično“, pojasnio je Nenad Vojinović, predsednik Komisije.

Data je i saglasnost na odluku Nadzornog odbora JKP „Badnjevo“ na nacrt trilateralnog ugovora o korišćenju sredstava zajma namenjenih petoj fazi projekta rehabilizacije sistema daljinskog grejanja.  Reč je o zajmu od 1,3 miliona evra čije pravo korišćenja će republička vlada odobriti preduzeću po potpisivanju Trilateralnog ugovora između nemačke Razvojne banke KfW, Vlade Republike Srbije i JKP „Badnjevo“.

Donete su i odluke o načelima komasacije u katastarskim opštinama Tamnič, Veljkovo, Mokranje i Rogljevo, rešenja vezana za rušenje objekata u kompleksu stare radujevačke škole, o razmeni građevinskog zemljišta u javnoj svojini opštine, a doneto je i rešenje o raspisivanju prvog javnog nadmetanja za otuđenje građevinskog zemljišta u javnoj svojini jedinice lokalne samouprave.

Današnjoj sednici prisustvovalo je 38 od 45 odbornika, zamenik predsednika opštine Bogdan Gugić, kao i članovi Opštinskog veća.