Naslovna Politika Održana 32. sednica Skupštine opštine Negotin

Održana 32. sednica Skupštine opštine Negotin

631
0

U sali Doma kulture „Stevan Mokranjac“ danas je održana 32. redovna sednica Skupštine opštine Negotin, poslednja u ovoj kalendarskoj godini.

Odbornici Skupštine opštine Negotin na današnjem 32. zasedanju dali su zeleno svetlo na izmene plana detaljne regulacije Luke Prahovo koji je, u odnosu na prethodnu odluku, usaglašen sa predloženim primedbama uloženim tokom skraćenog javnog uvida u nacrt plana, sprovedenog u novembru.

Većinom glasova odbornika vladajuće koalicije, stranaka okupljenih oko SNS i SPS, doneta je i odluka  o donošenju izmena i dopuna plana detaljne regulacije za kompleks Rajačkih pivnica, za koje nije bilo primedbi i sugestija tokom petnaestodnevnog skraćenog javnog uvida.

Izmene i dopune ove odluke izradilo je Preduzeće za inženjering, konsalting, projektovanje i izgradnju „Set“ iz Šapca, koje je radilo i na izmenama plana detaljne regulacije Luke Prahovo.

„Na 32 sednice koliko ih je održano od našeg konstituisanja 22. januara 2018. odbornici su razmatrali i doneli preko 150 akata iz domena i nadležnosti Skupštine opštine Negotin, što odluka, što rešenja i tako dalje. Napomenuo bih kao najznačajnije, a sve su odluke značajne i bitne  za funkcionisanje Skupštine, planske dokumente vezane za državne projekte kao što je Hemijsko industrijski park i Luka Prahovo. Tu su i odluke o mesnim zajednicama, o izradi plana detaljne regulacije za dalekovod na Nikinim vodama, za budući vetropark. Izdvojio bih i saobraćajni koridor od čvorišta državnog puta Dušanovac, pa sve do katastarskih opština Prahovo i Dušanovac, čiji plan detaljne regulacije finansira „Eliksir“ Prahovo“, rekao je u izjavi medijima mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

Javnom komunalnom preduzeću „Badnjevo“ na 32. skupštinskom zasedanju dodeljeno je isključivo pravo na obavljanje delatnosti pružanja usluga u 2021. godini, a u nastavku sednice odbornici su dali saglasnost na programe rada sa finansijskim planom za 2021. godinu Turističke organizacije opštine Negotin i Centra za socijalni rad.

Primedbe na program rada Centra za socijalni rad imao je odbornik iz Rečke Toplica Đorđević koji je istakao da su ovakvi planski dokumenti već godinama isti jer se „iznova prepisuju i iznose pred odbornike“.

„Posebno me iznenađuje rečenica da će negativni trendovi u državi i u opštini Negotin, kao što je veliki broj nezaposlenih, loš životni standard, otpuštanje viška radne snage iz društvenih preduzeća koja su privatizovana doprineti povećanju broja korisnika socijalne pomoći pa zato pitam kako to kad je opšte poznato da smo ekonomski tigar u Evropi. Mislim da biste morali i da pojačate kontrolu davanja socijalne pomoći jer se dešava da se paketi uručuju čak i inostranim penzionerima“, rekao je za skupštinskom govornicom Toplica Đorđević iz odborničke grupe Demokratska stranka.

Jelena Vezurić, vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad pojasnila je da prema strukturi stanovništva opština Negotin spada u staračke, da mladi sve češće odlaze u inostranstvo, pa je problem staračkih domaćinstava izražen.

Ona je dodala da je pravo na novčanu socijalnu pomoć po kriterijumima utvrđenim Zakonom o socijalnoj zaštiti u nadležnosti republike, da se finansira iz republičkog budžeta, te da administriranje prava sprovodi Centar i istakla da će videti i kako su deljeni spomenuti paketi pomoći.

Sednica je, inače, počela minutom ćutanja povodom smrti odbornika PUPS-a Slavoljuba Nikolića sa liste „Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka“  a prisustvovala su joj 34 od 45 odbornika koliko broji negotinski parlament.