Naslovna Politika Održana 29. sednica Skupštine opštine Negotin: Prihodi i primanja budžeta od januara...

Održana 29. sednica Skupštine opštine Negotin: Prihodi i primanja budžeta od januara do septembra 53,33 odsto

732
0

Odbornici Skupštine opštine Negotin većinom glasova i bez diskusije usvojili su danas devetomesečni izveštaj o realizaciji budžeta i druge bitne odluke iz domena svog rada.

U prvih devet meseci ove godine prihodi i primanja u budžetu opštine Negotin ostvareni su u iznosu od 723 miliona dinara, odnosno 53,33 odsto od ukupno planiranih prihoda koji su utvrđeni na 1,4 milijarde dinara. Opštinska kasa se najvećim delom punila kroz porez na zarade, oko 206,5 miliona i porezom na imovinu oko 142,1 milion dinara.

Kako je obrazlažući izveštaj o izvršenju odluke o budžetu za prvih devet meseci godine rekao Miroslav Knežević, od nedavno rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administaciju, rashodi su izvršeni u iznosu od 680 miliona, odnosno 47 odsto, od toga za zaposlene 185,9 miliona (69,56%), za korišćenje roba i usluga 283,5 miliona (41,69%), subvencije 11 miliona (33,04), donacije i transfere 48,4 miliona (49,94%)…

Što se kredita kojim se opština Negotin zadužila kod poslovnih banaka 2017. u visini od 100 miliona dinara, sa rokom otplate od pet godina, namenski za realizaciju programa kapitalnih investicija tiče, na dan 30. septembar lokalna samouprava je na ime glavnice vratila u prvih devet meseci ove godine 16.463.274 dinara, a na ime kamate 450.989 dinara.

Odbornici su većinom glasova vladajuće koalicije stranaka okupljenih oko naprednjaka i socijalista usvojili i ovu, ali i brojne druge odluke, kao što su odluka o izmeni plana deteljne regulacije Luke Prahovo, odluka o pokretanju postupka za realizaciju projekta javno-privatnog partnerstva bez elemenata koncesije za isporuku toplotne energije iz drvne biomase, Program energetske efikasnosti do 2023. godine i druge.

Roditelji ili zakonski zastupnici dece koja koriste usluge Predškolske ustanove “Pčelica”, a koji vaspitno-obrazovni rad imaju u upravnoj zgradi vrtića, odlukom odbornika Skupštine opštine Negotin plaćaće 50 odsto nižu cenu za period od 28. septembra do 16. oktobra kada su na ovoj zgradi realizovani radovi na zameni stolarije.

Umanjenje računa predviđeno je i za predškolce iz pet pripremnih grupa koji od septembra usluge vrtića koriste samo do 12 časova. Oni će, odlučili su odbornici na predlog ustanove, umanjenu cenu usluga plaćati do okončanja trenutne epidemiološke situacije.

Odbornici su većinom glasova usvojili i rešenje o davanju saglasnosti na odluku nadzornog odbora JKP “Badnjevo” kojom su praktično utvrđeni rokovi za plaćanje varijabilnog i fiksnog dela iznosa po obračunima za ovu grejnu sezonu.

Doneta je i odluka o opštem uređenju naseljenih mesta i komunalnom redu na teritoriji opštine Negotin čije se dopune odnose da korisnici usluga u seoskim mesnim zajednicama odvoženje smeća plaćaju po domaćinstvu, a u gradu po broju članova domaćinstva, dok će pravna lica i preduzetnici ovu uslugu plaćati  na osnovu “ugovora zaključenim sa poverenikom komunalne delatnosti”.

Nove članove  dobila je Komisija za stipendiranje učenika srednjih škola i studenata, stručni tim za davanje koncesije za linijski prevoz putnika u prigradskom saobraćaju, kao i školski odbor Osnovne škole „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici.

Sednici, koja je inače počela minutom ćutanja zbog smrti mitropolita Amfilohija Radovića, prisustvovalo je 36 od 45 odbornika koliko ih broji lokalni parlament.