Naslovna Politika Održana 27. sednica Skupštine opštine Negotin: Usvojen rebalans budžeta; Novi sekretar SO...

Održana 27. sednica Skupštine opštine Negotin: Usvojen rebalans budžeta; Novi sekretar SO Ivan Veljković

837
1

Odbornici Skupštine opštine Negotin usvojili su na današnjoj 27. redovnoj sednici izveštaj o realizaciji utroška sredstava iz opštinske kase u prvih šest meseci godine, kao i rebalans budžeta i druge bitne odluke.

Prvi rebalans budžeta u 2020. odnosi se na promenjene uslove pod kojima se sprovodi odluka o budžetu za ovu godinu, pojasnila je Ljiljana Liculović, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administaciju.

S obzirom na epidemiju virusa korona i programe koji nisu realizovani a bili su predviđeni budžetom, bilo je neophodno da se „uravnoteže prihodi i rashodi, ali i rashodi i izdaci budžeta do kraja godine, kao i da se iskažu iznoai neutrošenih sredstava”.

“Odlukom o prvoj izmeni i dopuni Odluke o budžetu opštine Negotin za ovu godinu sredstva iz izvora 01 (prihodi budžeta) smanjena su u apsolutnom iznosu od 908.000 dinara i  iznose 1.156.396.000 dinara i sredstva iz drugih izvora finansiranja su smanjena i iznose 300.071.000 dinara. Sredstva planirana rebalansom budžeta za 2020. godinu iz svih izvora finansiranja iznose 1.456.467.000 dinara”, naglasila je Ljiljana Liculović.

Ljiljana Liculović, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administaciju

Rebalansom su sada izvršene korekcija i preraspodeljena su sredstva u onim pozicijama u kojima je bilo potrebno da se sredstva u zavisnosti od namene, povećaju ili smanje.

“Na pojedinim pozicijama kod svih korisnika bilo je potrebno predvideti sredstva u cilju sprečavanja pojave širenja i suzbijanja kovida-19. Pojedine pozicije korisnika budžeta su smanjene zbog neodržavanja odnosno otkazivanja manifestacija u okviru njihovih programa. Кod svih škola i negotinske predškolske ustanove zbog uštede u pojedinim troškovima iz razloga što u određenom periodu nisu radile određene pozicije su smanjene”, istakla je rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administaciju.

Ivan Veljković, novi sekretar Skupštine opštine Negotin

Lokalni parlament dobio je danas novog sekretara, Ivana Veljkovića, master pravnika, dosadašnjeg pomoćnika predsednika opštine zaduženog za lokalni ekonomski razvoj i investicije.

Veljković, inače predsednik Komisije za sprovođenje komasacije dela katastarskih opština Rečka, Čubra, Rajac i Smedovac, diplomirao je 2014. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a 2016. završio i master studije. Pravosudni ispit položio je 2018.

Radio je kao sudijski pomoćnik-pripravnik u Osnovnom sudu u Negotinu, kancelariji Javnog beležnika, a od 2018. i kao pomoćnik predsednika opštine.

Većinom glasova i bez diskusije usvojena je i odluka o usvajanju izveštaja o radu i finansijskom poslovanju Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“ za 2019. sa mišljenjem revizora.

„U pitanju nije mišljenje državne revizorske kuće jer ona na početku svake kalendarske godine obaveštava jedinicu lokalne samouprave o tome da li je ona u planu za reviziju, a ako nije obaveštava da JLS i korisnici mogu da se obrate licenciranim revizorskim kućama“, pojasnio je mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

I program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, usvojen je većinom glasova odbornika stranaka okupljenih oko naprednjaka i socijalista. Ovim programom, za koji su planirana sredstva u visini od nešto više od 36,2 miliona dinara, između ostalih, predviđene su aktivnosti na kontroli i zaštiti vazduha i suzbijanju inhalacionih alergena, upravljanju otpadom, kontroli i upravljanju otpadnim vodama, ali i zaštiti površinskih i podzemnih voda, kao i kontroli i zaštiti prirode, biodiverzitet i javne zelene površine.

Program predviđa i kontrolu i zaštitu zemljišta, kontrolu i zaštitu od buke, od nejonizirajućeg zračenja, kao i aktivnosti na informisanju, edukaciji, promociji i popularizaciji zaštite životne sredine.

Sednici su prisustvovali Vladimir Veličković, predsednik opštine i Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine

Snežana Porkarević iz Jabukovca novi je član Školskog odbora OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u ovom selu umesto preminulog Jovana Mitojevića. Usvojeno je i rešenje o izmeni rešenja o obrazovanju Lokalnog saveta za bezbednost koji ima 15 članova.

Današnja 27. redovna sednica lokalnog parlamenta zakazana je u roku kraćem od sedam dana zbog, kako je istakao predsednik Skupštine opštine Milan Uruković, nesmetanog i kontinuiranog finansiranja plaćanja računa kod svih korisnika budžeta prema dobavljačima kako bi se ispoštovali zakonski rokovi.

Sednici, koja je zbog mera zaštite i suzbijanja širenja kovida-19 održana u negotinskom domu kulture, prisustvovala su 33 od ukupno 45 odbornika koliko ih broji lokalni parlament.

1 KOMENTAR

  1. Bla, bla, bla… mladi odose… bla, bla, bla, nema nijedne fabrike… bla, bla, bla, psi lutalice setkaju gradom… bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla… ko bude poslednji nek ugasi svetlo… Bla, bla, bla…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.