Naslovna Politika Održana 27. sednica Skupštine opštine Negotin: Usvojen rebalans budžeta; Novi sekretar SO...

Održana 27. sednica Skupštine opštine Negotin: Usvojen rebalans budžeta; Novi sekretar SO Ivan Veljković

987
0

Odbornici Skupštine opštine Negotin usvojili su na današnjoj 27. redovnoj sednici izveštaj o realizaciji utroška sredstava iz opštinske kase u prvih šest meseci godine, kao i rebalans budžeta i druge bitne odluke.

Prvi rebalans budžeta u 2020. odnosi se na promenjene uslove pod kojima se sprovodi odluka o budžetu za ovu godinu, pojasnila je Ljiljana Liculović, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administaciju.

S obzirom na epidemiju virusa korona i programe koji nisu realizovani a bili su predviđeni budžetom, bilo je neophodno da se „uravnoteže prihodi i rashodi, ali i rashodi i izdaci budžeta do kraja godine, kao i da se iskažu iznoai neutrošenih sredstava”.

“Odlukom o prvoj izmeni i dopuni Odluke o budžetu opštine Negotin za ovu godinu sredstva iz izvora 01 (prihodi budžeta) smanjena su u apsolutnom iznosu od 908.000 dinara i  iznose 1.156.396.000 dinara i sredstva iz drugih izvora finansiranja su smanjena i iznose 300.071.000 dinara. Sredstva planirana rebalansom budžeta za 2020. godinu iz svih izvora finansiranja iznose 1.456.467.000 dinara”, naglasila je Ljiljana Liculović.

Ljiljana Liculović, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administaciju

Rebalansom su sada izvršene korekcija i preraspodeljena su sredstva u onim pozicijama u kojima je bilo potrebno da se sredstva u zavisnosti od namene, povećaju ili smanje.

“Na pojedinim pozicijama kod svih korisnika bilo je potrebno predvideti sredstva u cilju sprečavanja pojave širenja i suzbijanja kovida-19. Pojedine pozicije korisnika budžeta su smanjene zbog neodržavanja odnosno otkazivanja manifestacija u okviru njihovih programa. Кod svih škola i negotinske predškolske ustanove zbog uštede u pojedinim troškovima iz razloga što u određenom periodu nisu radile određene pozicije su smanjene”, istakla je rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administaciju.

Ivan Veljković, novi sekretar Skupštine opštine Negotin

Lokalni parlament dobio je danas novog sekretara, Ivana Veljkovića, master pravnika, dosadašnjeg pomoćnika predsednika opštine zaduženog za lokalni ekonomski razvoj i investicije.

Veljković, inače predsednik Komisije za sprovođenje komasacije dela katastarskih opština Rečka, Čubra, Rajac i Smedovac, diplomirao je 2014. na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a 2016. završio i master studije. Pravosudni ispit položio je 2018.

Radio je kao sudijski pomoćnik-pripravnik u Osnovnom sudu u Negotinu, kancelariji Javnog beležnika, a od 2018. i kao pomoćnik predsednika opštine.

Većinom glasova i bez diskusije usvojena je i odluka o usvajanju izveštaja o radu i finansijskom poslovanju Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“ za 2019. sa mišljenjem revizora.

„U pitanju nije mišljenje državne revizorske kuće jer ona na početku svake kalendarske godine obaveštava jedinicu lokalne samouprave o tome da li je ona u planu za reviziju, a ako nije obaveštava da JLS i korisnici mogu da se obrate licenciranim revizorskim kućama“, pojasnio je mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

I program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, usvojen je većinom glasova odbornika stranaka okupljenih oko naprednjaka i socijalista. Ovim programom, za koji su planirana sredstva u visini od nešto više od 36,2 miliona dinara, između ostalih, predviđene su aktivnosti na kontroli i zaštiti vazduha i suzbijanju inhalacionih alergena, upravljanju otpadom, kontroli i upravljanju otpadnim vodama, ali i zaštiti površinskih i podzemnih voda, kao i kontroli i zaštiti prirode, biodiverzitet i javne zelene površine.

Program predviđa i kontrolu i zaštitu zemljišta, kontrolu i zaštitu od buke, od nejonizirajućeg zračenja, kao i aktivnosti na informisanju, edukaciji, promociji i popularizaciji zaštite životne sredine.

Sednici su prisustvovali Vladimir Veličković, predsednik opštine i Bogdan Gugić, zamenik predsednika opštine

Snežana Porkarević iz Jabukovca novi je član Školskog odbora OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u ovom selu umesto preminulog Jovana Mitojevića. Usvojeno je i rešenje o izmeni rešenja o obrazovanju Lokalnog saveta za bezbednost koji ima 15 članova.

Današnja 27. redovna sednica lokalnog parlamenta zakazana je u roku kraćem od sedam dana zbog, kako je istakao predsednik Skupštine opštine Milan Uruković, nesmetanog i kontinuiranog finansiranja plaćanja računa kod svih korisnika budžeta prema dobavljačima kako bi se ispoštovali zakonski rokovi.

Sednici, koja je zbog mera zaštite i suzbijanja širenja kovida-19 održana u negotinskom domu kulture, prisustvovala su 33 od ukupno 45 odbornika koliko ih broji lokalni parlament.