Naslovna Politika Održana 20. sednica Skupštine opštine Negotin

Održana 20. sednica Skupštine opštine Negotin

452
0

Danas je održana 20. redovna sednica Skupštine opštine Negotin kojoj su prisustvovala 34, od ukupno 45 odbornika, koliko broji lokalni parlament.

Odbornici vladajuće koalicije, okupljeni oko naprednjaka i socijalista, usvojili su danas izveštaj o izvršenju budžeta u prvih devet meseci ove godine.

Opštinski budžet za 2019. u Negotinu iznosi nešto više od 1,6 milijardi dinara, iz svih izvora finansiranja, a kako je za skupštinskom govornicom istakla Ljiljana Liculović, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju, u prvih devet meseci ukupni prihodi i primanja ostvareni su u iznosu od 791.482.505 dinara, od čega nešto više od 711 miliona su prihodi i primanja budžeta, a više od 80 miliona prihodi i primanja indirektnih korisnika.

„U ukupnim prihodima u periodu od 1. januara do 30. septembra izvorni prihodi ostvareni su u obimu od 263.236.077 dinara, odnosno 37,84 odsto, ustupljeni prihodi 278.093.292 dinara (60,13 odsto), transferni prihodi 247.113.940 dinara (60,32 odsto), dok su prihodi  od prodaje nefinansijske imovine ostvareni u iznosu od 3.039.195 dinara, odnosno 49,11 odsto“, rekla je Ljiljana Liculović, rukovodilac Odeljenja za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju.

Što se rashoda, u prvih devet meseci godine izvršeni su u ukupnom iznosu od 721.691.603 dinara, od kojih 687.004.121 dinar iz budžetskih sredstava i 34.687.482 dinara iz ostalih izvora finansiranja, što čini 43,29 odsto.

Odbornici su većinom glasova, bez diskusije, usvojili ovu, ali i odluku o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza za narednu godinu.

Ova odluka je u odnosu na prošlu promenjena u delu prosečne cene kvadratnog metra za poljoprivredno zemljište koja je u prvoj zoni povećana sa 55 na 60 dinara, u drugoj sa 45 na 50, a u trećoj sa 32 na 40 dinara, kao i u delu šumskog zemljišta u drugoj zoni gde je sa 30 povećana na 40 dinara.

Kod drugog zemljišta, koje nije ni građevinsko, ni poljoprivredno, ni šumsko osnovica poreza na imovinu za poresku godinu utvrdiće se primenom prosečne cene poljoprivrednog zemljišta u svakoj od zona umanjene za 40 odsto. Prosečna cena kvadrata kod drugog zemljišta je ranije iznosila od 16,20 dinara u četvrtoj do 36 dinara u prvoj i ekstra zoni.

Bez diskusije usvojene su i ostale tačke dnevnog reda od odluke o izmeni plana generalne regulacije Prahova,  odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu opštine Negotin neposrednom pogodbom razmenom u Katastarskoj opštini Negotin do izveštaja o radu i plana rada Predškolske ustanove “Pčelica”, koji je obrazlagala direktorka vrtića Radmila Madžarević.

Usvojene su, većinom glasova, i odluka o dodeljivanju isključivog prava na obavljanje delatnosti pružanja usluga kršenja stabala, šikara i šibljaka u procesu komasacije u katastarskim opštinama: Rečka, Čubra, Rajac i Smedovac, kao i odluka o utvrđivanju valute plaćanja varijabilnog i fiksnog dela iznosa po obračunima za grejnu sezonu 2019/2020. koja je promenjena jedino u delu koji se odnosi na rok plaćanja obračuna za januar 2020.  s obzirom da februar ima 29 dana.

Usvojene su i izmene i dopune Odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom u kojoj su povećani iznosi određenih naknada.

“Ovom odlukom se menja odluka iz 2015. godine i ono što je bitno je da se povećava materinski dodatak za nezaposlene majke koje stiču pravo po osnovu rođenja trećeg i svakog narednog deteta na 10.000 dinara mesečno, umesto 5.000 dinara kako je bilo do sada. Promenjen je i iznos za jednokratnu novčanu pomoć porodicama bez dece za vantelesnu oplodnju na 200.000 dinara za usluge koje rade o sopstvenom trošku i na 50.000 dinara za usluge koje se rade o trošku države.  U prethodnoj odluci iz 2015. visini tih davanja iznosila je 100.000, odnosno 40.000 dinara. Novina u ovoj odluci je i to što besplatan smeštaj u vrtiću pored trećeg i svakog narednog deteta  imaju i blizanci rođeni u drugom porođaju kao drugo i treće dete”, rekao je medijima po završetku sednice, mr Milan Uruković, predsednik Skupštine opštine Negotin.

U nastavku sednice za direktora Doma kulture “Stevan Mokranjac” u narednom četvorogodišnjem periodu, sa po 31 odborničkim glasom za, imenovana je Jovanka Stefanović-Stanojević, diplomirani politikolog, dosadašnji vršilac dužnosti direktora, a na mesto direktora Turističke organizacije opštine, Dušan Petrović, diplomirani inženjer šumarstva, takođe dosadašnji vršilac dužnosti direktora.

U delu odborničkih pitanja, Bogdan Gugić, zamenik predsednika SO Negotin, uputio je zamerku što sednici nisu prisustvovali kandidati za direktore, smatrajući da praksa lokalnog parlamenta mora da bude izlaganje plana rada budućih direktora odbornicima, koji ih na ove funkcije i biraju. Gugić je zatražio da se kod narednih odluka o imenovanju direktora o ovome povede računa da bi i odbornici znali kome i za šta daju glas.

I ovom skupštinskom zasedanju nisu prisustvovali odbornici opozicije iz Demokratske stranke koji od 19. februara bojkotuju rad skupštine i njenih organa.

Inače, današnja sednica realizovana je u skladu sa novim Poslovnikom, usvojenim 13. septembra.