Naslovna Kultura Održana 20. manifestacija “Spasovdan u Kobišnici”

Održana 20. manifestacija “Spasovdan u Kobišnici”

528
0

Verni svojoj tradiciji da sačuvaju svoju kulturnu baštinu Kulturno umetničko društvo “Voja Čurić” ugostilo je za Spasovdan kolege iz Zaječara, Ilina kod Boljevca i Kladova.

Foto: Nenad Džadžić

Ovogodišnja, 20. po redu manifestacija “Spasovdan u Kobišnici”  okupila je, pored domaćina, KUD “Voja Čurić”, KUD “Ilinsko vrelo” iz Ilina kod Boljevca, Gradski folklorni ansambl “Zora” iz Zaječara, KUD “Polet” iz Kladova i Folklornu sekciju Roma “Jovica Joca Mihajlović” iz Zaječara koji su predstavili neke od najlepših igara i koreografijama koje igraju i prezentuju širom Srbije i sveta.

Ovogodišnja manifestacija protekla je u znaku velikog jubileja, 70 godina postojanja Kulturno-umetničkog društva “Voja Čurić”.

Foto: Nenad Džadžić

Ovaj folklorni ansambl višestruki je pobednik „Susreta sela“ u opštini Negotin, ali i laureat na brojnim takmičenjima i manifestacijama koje čuvaju kulturnu baštinu Srbije, prepoznatljiv po igrama iz Kobišnice, ali i igrama iz Negotinske krajine, jednako uspešan i u ostalim koreografijama, po autentičnoj nošnji i ornamentici koju čuvaju vekovima.

“Organizujemo ovu manifestaciju sa ciljem da sačuvamo tradiciju našeg sela i da kod mladih razvijemo poštovanje svoje vere, tradiciju i kulturu našeg naroda. Svake godine nam dolaze kulturno umetnička društva iz drugih gradova i sela Srbije. Svi pokazuju najlepše folklorne igre. Ove godine zbog situacije, koja je svima poznata, nismo vežbali mnogo. Želeli smo uz poštovanje svih mera da organizujemo ovu manifestaciju. Odziv gostiju je bio dobar, a program koji su prikazali , još bolji. Po aplauzima publike, i raspoloženju gostiju, mislim da je program bio odličan. Igrale su se igre iz cele Srbije. Najlepši deo svakog gostovanja je druženje naše omladine, nakon programa, što je ove večeri i potvrđeno”, kaže Jovan Todorović, predsednik KUD “Voja Čurić”.