Naslovna Politika Održana 15. sednica Skupštine opštine Negotin

Održana 15. sednica Skupštine opštine Negotin

1317
0

Današnju sednicu obeležio je izbor novih članova Opštinskog veća, novi cenovnik parking servisa, izveštaji o radu i finansijskom poslovanju opštinskih ustanova tokom prošle godine, ali i odsustvo opozicije, koja bojkotuje sednice.

Miodrag Stanojević, profesor hemije u penziji i Ljutica Jovanović, diplomirani ekonomista, novi su članovi Opštinskog veća, zaduženi za resore obrazovanja, odnosno ekonomije.

Njih dvojica su, tajnim glasanjem, dobili 34, odnosno 35 glasova.

Stanojević, dugogodišnji profesor, ali i direktor Negotinske gimnazije, bio je svojevremeno zamenik predsednika SO Negotin, ali i član Veća zadužen upravo za resor prosvete. Ljutica Jovanović, dugogodišnji direktor Alfa banke u Negotinu, licencirani je medijator u rešavanju sporova Ministarstva pravde, a ima i zvanje licenciranog stečajnog upravnika.

Stanojević i Jovanović su imenovani, nakon što su na predhodnim sednicama ostavke dali prethodni većnici, Dalibor Ranđelović, zbog odlaska na mesto vršioca dužnosti direktora JKP „Badnjevo“ i Slobodan Dinulović, iz ličnih razloga.

Ovo zasedanje počelo je minutom ćutanja u slavu preminulog Predraga Petkovića, sina odbornika Miomira Petkovića sa liste Demokratske stranke.

Sednici lokalnog parlamenta, 15. po redu, prisustvovalo je 35 odbornika, a obiman dnevni red, uz izuzetak izlaganja direktora ustanova kulture i opštinskih ustanova, usvajan je bez diskusije sa 30 do 34 glasa odbornika.

Direktori Turističke organizacije, Muzeja Кrajine, Istorijskog arhiva, Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Narodne biblioteke „Dositej Novaković“, Centra za socijalni rad Negotin, Dušan Petrović, Ivica Trajković, Nenad Vojinović, Jovanka Stefanović Stanojević, Milorad Grbović  i Dane Surudžić, predočili su odbornicima šta su tokom minule godine radili, a njihovi izveštaji, ali i izveštaj Štaba za vanredne situacije, usvojeni su većinom glasova odbornika vladajuće koalicije, stranaka okupljenih oko naprednjaka i socijalista.

Većinom glasova usvojene su i odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu opštine Negotin neposrednom pogodbom razmenom u КO Negotin, o pribavljanju, raspolaganju i razmeni građevinskog zemljišta u javnoj svojini opštine Negotin i stvarima u opštinskoj svojini, kao i pribavljanju i ustupanju iskorišćavanja stvarnih službenosti. Usvojena je i odluka o donošenju Programa korišćenja budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Negotin za 2019. godinu, koji je utvrđen na sumu od 41,8 miliona dinara.

“Usvojena je i odluka o donošenju promena Plana generalne regulacije za naselje Prahovo. Ta odluka je doneta na zahtev “Eliksir Prahovo” i investitora, preduzetnika Slobodana Jeremića, koji ima nameru da podigne silose na teritoriji Katastarske opštine Prahovo”, rekao je po završetku sednice medijima, mr Milan Uruković, predsednik SO Negotin.

Zbog izmena Zakona o prevozu putnika u drumskog saobraćaju, usaglašeno je nekoliko odluka vezanih za taksi prevoz, od programa organizovanja taksi prevoza za period 2019-2024, izgleda i izdavanja taksi dozvola, izdavanja krovne oznake, do cena usluga u taksi tarifama i broja taksi vozila, koji je za teritoriju opštine Negotin, utvrđen na 80.

Usvojene su i izmene i dopune Pravilnika o naknadama za rad komisija za sprovođenje komasacije u selima Rajac, Smedovac, Rečka i Čubra. Tako će predsednicima i zamenicima ovih komisija pripasti naknada za rad u visini od 375 dinara po satu, a najviše 3.000 dinara dnevno, članovima komisije –predstavnicima učesnika komasacije 125 dinara po satu, a najviše 1.000 dnevno, a ostalim članovima komisija, potkomisija i drugih tela 250 dinara po satu, a najviše 2.000 dinara dnevno.

Usvojene su i nove cene usluga parking servisa koje se suštinski menjaju u delu koji se odnosi na sezonsku prodaju lubenica i prodaju kupusa. Povlašćena parking karta za sezonsku prodaju ovih proizvoda utvrđena je na 12.600 dinara, u periodu od 1. juna do 15. septembra, koliko iznosi i najniža početna cena za licitaciju tezge na Zelenoj pijaci. Povlašćena parking karta za prodaju lubenica i kupusa uvedena je da ovi prodavci ne bi bili u povlašćenijem položaju u odnosu na zakupce tezgi na Zelenoj pijaci.