Naslovna Društvo Održan seminar veroučitelja i katiheta Eparhije timočke

Održan seminar veroučitelja i katiheta Eparhije timočke

508
0

U Osnovnoj školi „Branko Radičević“ u Negotinu održan je Susret veroučitelja, kojoj je prisustvovalo četrdesetak veroučitelja i katiheta iz cele Eparhije timočke.

Ovogodišnji seminar veroučitelja Eparhije timočke bio je posvećen „Novim znanjima do bolje verske nastave“.

Uz redovnu komunikaciju koju eparhijski veroučitelji imaju tokom godine, ovakvi seminari, prilika su da se prošire i jačaju novi pristupi obradi nastavnih jedinica, ali i usavrše metode učenja, kroz radioničarstvo, interaktivnu komunikaciju, nove pravce u obrazovanju i nastavi.

“Hvala Gospodu i roditeljima koji su izabrali i prepoznali versku nastavu kao nešto što je zaista dobro i što upotpunjuje celosno vaspitanje njih kao čoveka. Taj holistički pristup gde je potrebno da svi ljudi danas imaju što šire obrazovanje i da poznaju sve sfere da bi lakše i kroz život hodili i razumevali i umetnost i razne druge stvari koje imaju kao osnovu u veri, Bibliji, kroz umetnička dela koja su tako nastala”, kaže protojerej Igor Ivković, magistar teologije, inače koordinator za versku nastavu Eparhije timočke.

Veroučiteljica Marija Dumitrašković, profesor razredne nastave iz Negotina govorila je na ovom seminaru o praktičnoj upotrebi interaktivne table kao nastavnog sredstva, ali i o korišćenju veb-alata Glogster i Kahut u verskoj nastavi.

Na praktičan i interaktivan način, Marija Dumitrašković, prikazala je i virtuelne šetnje, zapravo online prezentacije Crkve Hristovog Groba u Jerusalimu i manastara Ravanica, koje, takođe, imaju široku primenu u nastavi i imaju za cilj da učenicima približe ovu materiju.

Marija Dumitrašković i načelnica Školske uprave Zaječar, Jasna Vasić predstavile su učesnicima seminara veroučitelja i novi pravilnik o stručnom usavršavanju, kroz portfolio, plan stručnog usavršavanja i izveštaj o stručnom usavršavanju u i izvan ustanove.

 “Pokušavamo neka nova znanja da prenesemo našim eparhijskim učiteljima ne samo vezano za versku nastavu, već i za nove tehnologije u obrazovanju, recimo kako da u 3D pogledamo neke verske objekte, kako da kada govorimo o arhitektonskim oblicima i kada govorimo o hramovima da im i to ilustrujemo na ovakav način”, ističe protojerej Igor Ivković, koordinator za versku nastavu Eparhije timočke.

Drugi deo seminara bio je posvećen stručnim temama poput “Parabola o Carstvu Božjem”, odnosno o bludnom sinu, milostivom Ocu i o Strašnom sudu o kojima je govorio katiheta Miljan Mladenović iz Zaječara.

Veroučiteljica Ankica Golubović kroz radionice je predstavila nastavnu jedinicu o stvaranju sveta i čoveka, namenjenu učenicima prvog, trećeg i petog razreda.

Osim što ima za cilj da unapredi versku nastavu, ovakvi seminari, ističu organizatori, su i prilika da i sami učesnici razmene iskustva o efektivnijim metodama nastave veronauke.