Naslovna Društvo Održan prvi Virtuelni sajam zapošljavanja

Održan prvi Virtuelni sajam zapošljavanja

276
0

Virtuelni sajam zapošljavanja,  koji je u četvrtak, 20. maja organizovala Nacionalna služba za zapošljavanje, uz podršku globalnog Programa „Migracije za razvoj“ koji u Srbiji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ, okupio je 70 kompanija iz Srbije i oko 7.500 nezaposlenih.

Sajam je održan na inovativnoj platformi uz učešće oko 7.500 nezaposlenih, a  ponuđeno je oko 2.800 radnih mesta.

Najveći broj poslova koji je ponuđen na ovom sajmu je iz oblasti inženjerstva, mašinstva, informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i drugih zanimanja poput krojača, šivača, prodavaca, prevodioca, radnika u proizvodnji.

“U februaru ove godine usvojena je Strategija zapošljavanja u Republici Srbiji za period 2021-2026, a u martu je Vlada Srbije usvojila trogodišnji Akcioni plan čime se jasno definišu smernice u razvoju politike zapošljavanja u Srbiji, čiji je cilj povećanje stope zaposlenosti”, istakla je u uvodnom obraćanju prof. dr Darija Кisić Tepavčević, ministarka za rad zapošljavanje, boračka i socijalna Vlade Republike Srbije.

Prvi Virtuelni sajam zapošljavanja održanj je uživo i bio je namenjen svim nezaposlenima u Srbiji.

Кorišćenjem interneta uz jednostavan pristup i okruženje prilagođeno svim korisnicima, svi registrovani učesnici imali su mogućnost da uživo razgovaraju sa poslodavcima, pogledaju ponudu poslova, predstave svoju radnu biografiju i dogovore uslove za zaposlenje.

“Nacionalna služba za zapošljavanje, kao nacionalna institucija pridružuje se procesima digitalizacije i unapređenju informaciono-komunikacionih tehnologija. NSZ ima dugogodišnje iskustvo u organizovanju sajmova za zapošljavanje. Na 70 sajmova koji su održani tokom 2019. godine, više od 13.000 osoba pronašlo je zaposlenje”, rekao je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje  Zoran Martinović.

Tokom trajanja sajma, učesnici su mogli da isprate i tri vebinara iz oblasti radnog prava, kako se pripremiti za razgovor za posao, ali i da saznaju više o „zelenim poslovima“.

„Virtuelni sajam zapošljavanja koji nudi regrutovanje na daljinu i personalizovani razvoj karijere pruža idealan okvir za to u svetu nakon kovid-a 19. Vlada Savezne Republike Nemačke kroz virtuelni sajam zapošljavanja podržava napore srpskih institucija da na optimalan način povežu potražnju i zahteve tržišta rada sa kvalifikacijama tražioca zaposlenja. To nam takođe pruža jedinstvenu priliku da pokrenemo i ostvarimo značajne korake ka digitalizaciji, da podstaknemo kreativnost i inovacije“, rekao je Кristijan Šiling, šef odeljenja za razvojnu saradnju u Nemačkoj ambasadi u Beogradu.