Naslovna Društvo Održan koncert solfeđista

Održan koncert solfeđista

257
0

Umetnička škola „Stevan Mokranjac“ u okviru Majskih svečanosti, nakon koncerta „Svi naši pobednici“ priredila je i koncert solfeđista.

Učenici negotinske Umetničke škole “Stevan Mokranjac” predstavili su  svoje talente kroz kompozicije raznovrsnih žanrova, interpretirajući na jedan zabavan i pitak način, predmet – solfeđo.

Deveti koncert solfeđista okupio je u sali Doma kulture “Stevan Mokranjac” učenike od pripremnog razreda i osnovce do maturanata srednje muzike škole.

“Koncert solfeđista je i zamišljen tako da se izađe van okvira učionice, da pokažemo da to nije samo teoretski, već i praktičan predmet pošto deca sa instrumentima i te kako učestvuju, ali kada su u pitanju teoretski predmeti malo slabije, što se pevanja tiče. Hteli smo da pokažemo da na solfeđu učimo mnoge dečje pesmice, popularne, zabavne, narodne, pesmice različitog žanrova. Ovo je deveta godina zaredom kako predstavljamo ovaj naš program što u okviru Dana škole, Dana otvorenih vrata, a od prošle godine uvršten je i u program Majskih svečanosti”, kaže Kristina Đukić, nastavnik teoretskih predmeta i šef Teoretskog odseka.

Ovakvi događaji, podseća Kristina Đukić, važni su i za motivisanje učenika, ali i za popularizaciju muzičkog obrazovanja.

“Ciljna grupa u publici bili su učenici prvog, drugog i trećeg razreda osnovnih škola opštine Negotin tako da su mogli da čuju dečje pesmice uz pokrete, a isto tako i učenika srednje muzičke škole, pošto su bili uključeni učenici od pripremnog razreda, od najmlađeg uzrasta, pa sve do završnog razreda SMŠ i tom prilikom smo mogli da predstavimo program koji su spremali tokom cele godine”, dodaje šefica Teoretskog odseka Umetničke škole “Stevan Mokranjac”.

Koncert solfeđista je zamišljen kao promotivni koncert učenika i nastavnika sa ciljem da se prezentuju instrumenti i odseci radi još boljeg upisa i odaziva učenika u prvi razred osnovne muzičke škole.

“Nama svaki nastup znači”, kaže Pavle Jovanović, učenik četvrtog razreda srednje muzičke škole, koji je i jedan od nagrađivanih na takmičenjima.  “Prošle nedelje sam na Festivalu muzičkih i baletskih muzičkih škola osvojio prvu nagradu za solo pevanje, kao i cela škola, a pre mesec dana sam na Republičkom takmičenju, takođe iz solo pevanja, osvojio prvu nagradu. Do kraja školske godine nema više takmičenja, koncentrišem se za upis na Akademiju, muzičku pedagogiju”, dodaje Pavle.

Od popularne dečje pesmice “Kad si srećan”, preko “Mede Miška”, “Od kuće do škole”, “Tamo daleko”, pa sve do “Ode radosti” i čuvene “Money, money” grupe ABBA talentovani solfeđisti od najmlađeg do najstarijeg uzrasta su oduševili publiku.

“Ideju za završnu tačku su dali srednjoškolci, učenici trećeg razreda, ja sam sa njima gledala da vidim koji bismo to mogli repertoar da izaberemo da bude popularan i da bude izuzetno zabavan, a onda su se učenici setili da bi mogli da odrade i neku koreografiju, glumu i kad se sve to spoji za nedelju dana dobili smo ovo što smo danas čuli”, dodaje Kristina Đukić.