Naslovna Kultura Događaji Održan koncert sećanja na maestra Mileta Paunovića

Održan koncert sećanja na maestra Mileta Paunovića

647
0

U organizaciji Udruženja „Balkanski istočnici“ i Doma kulture „Stevan Mokranjac“ sinoć je na sceni ove negotinske ustanove kulture održan prvi Memorijalni koncert u znak sećanja na maestra Mileta Paunovića, osnivača odseka trube u negotinskoj muzičkoj školi.

Prvi Memorijalni koncert okupio je na sceni doma kulture članove Udruženja „Balkanski istočnici“, poniklog  na temeljima istoimene etno grupe čiji je začetnik i pokretač Mile Paunović, maestro trube i osnivač odseka trube u negotinskoj Muzičkoj školi “Stevan Mokranjac”, koji je preminuo pre četiri godine, ostavivši u negotinskoj i balkanskoj muzičkoj kulturi neizbrisiv trag.

Na sceni doma kulture publika je toplo pozdravila njegove “Balkanske istočnike”, ali i njegove učenike Anamariju Danilović i Davida Surdanovića, studente trube na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Vionera Paunović, laureat drugog serijala “Šljivik” i nosilac titule čuvara narodne baštine, koja je Udruženje “Balkanski istočnici” formirala sa ciljem sa sačuva sva muzička i životna ostvarenja pokojnog supruga, predstavila se njihovom zajedničkom muzikom, koja, po zamisli maestra Paunovića, počiva na našoj narodnoj tradiciji.

Publici se posle 14 godina predstavila na trubi i maestrova ćerka Ivana Žikić, efektno zaokruživši nastup njegovim Crnomasničkim kolom, na zadovoljstvo prisutnih.

Duvački orkestar „Barka“ iz Knjaževca sa svojim trubačima Darkom Dimitrijevićem i Ivanom Milenkovićem, učenicima Mileta Paunovića, pokazao je kako se na pravi način čuva tradicija trube u ovom delu istočne Srbije.

Nastupila je i folklorna grupa Kulturno umetničkog društva “Floričika” sa harmonikašima Jovanom Miljkovićem i Javorom Tufarevićem, ali i gajdaš Božidar Simenov iz Bugarske, član “Balkanskih istočnika”.

Publici se predstavila i Valentina Dobrić, sopran, modni kreator i kostimograf, koja se nedavno vratila iz Australije, gde je godinama živela. Ona je za nastup odabrala srpske izvorne i tradicionalne ruske pesme.

Vokalna etno grupa “Marinika” predstavila je tek deo iz bogatog repertoara tradicionalne srpske i vlaške muzike, ali i obradama i aranžmanima, koje potpisuje idejni tvorac ovog ansambla, Danijela Marković.