Naslovna Kultura Održan godišnji koncert KUD „Stevan Mokranjac“

Održan godišnji koncert KUD „Stevan Mokranjac“

305
0

Kulturno – umetničko društvo „Stevan Mokranjac“  u Negotinu priredilo je tradicionalan godišnji koncert, 20. po redu. U prepunoj sali Doma kulture „Stevan Mokranjac“ nastupilo je više od stotinu folklorista, ali i gosti Etno grupa „Marinika“.

Kulturno – umetničko društvo „Stevan Mokranjac“, od osnivanja 1954. godine, odnegovalo je brojne generacije folklorista koji su slavu ovog društva pronosili širom zemlje i sveta. Poslednje dve decenije od trenutka kada su obnovili svoj rad, od 2001. godine, KUD „Stevan Mokranjac“ intenzivno radi na očuvanju u prvom redu igara, vokalne i instrumentalne muzike, običaja i narodne nošnje ne samo Negotinske krajine, već i drugih krajeva Srbije.

„Mi smo presrećni i prezadovoljni jer se veliki broj dece odazvao našim pozivima da budu deo našeg Kulturno – umetničkog društva. Pored dečjeg, prvog ansambla, veterana, muzičke sekcije i etno grupe sada imamo i  omladinski ansambl. Oni, ali i svi mi smo u neku ruku ambasadori naše kulture u zemlji i van zemlje, čuvari tradicije, kulture, običaja i nošnje naše“, kaže Slađana Stojanović, predsednik Skupštine KUD-a „Stevan Mokranjac“.

Uz pratnju Orkestra КUD-a „Stevan Mokranjac“, pod vođstvom Željka Ćirića, 20. jubilarni godišnji koncert, u organizaciji Doma kulture „Stevan Mokranjac“ i pod pokroviteljstvom Opštine Negotin, uveličali su najstariji članovi ansambla sa Starogradskim igrama kao i Srpskim grama Negotinske krajine, u koreografiji Dejana Ivkovića.

Prvi ansambl predstavio se Igrama iz Homolja u koreografiji Živorada Ivkovića, dugogodišnjeg umetničkog rukovodioca Kulturno umetničkih društava Radujevac i „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, najzaslužnijeg u oblasti kulturnog amaterizma, koji je preminuo prošle godine. Prvi ansambl izveo je i Igre iz Negotinske krajine.

“U ovom periodu pandemije došli smo na ideju da otvorimo kreativnu radionicu sa ručno rađenim vezovima. Radili smo nošnju za naše članove i kreativno ispunili vreme koje je korona virus doneo. Učestvovali smo na dva međunarodna festivala, imamo i brojne planove za nastupe. Pozvali su nas da 9. jula učestvujemo na Saboru dijaspore u Urovici, ustalio se taj program, planiramo i još neko putovanje i radujemo se što radimo normalno”, kaže Snežana Pitarević, predsednica Upravnog odbora KUD „Stevan Mokranjac“ i dodaje da je KUD učestvovao na festivalima u Ohridu i Istočnom Sarajevu, predstavljajući se igrama iz ovog kraja, na zadovoljstvo i učesnika i organizatora.

Na tradicionalnom godišnjem koncertu ovog folklornog ansambla nastupili su i solisti: Veljko Jonović i Bojan Ducić na harmonici i Miloš Dinić na fruli, a prvi put i Omladinski ansambl sa Igrama iz Crnorečja u koreografiji Dejana Ivkovića.

Gost koncerta bila je Etno grupa „Marinika“  pod upravom Danijele Marković koja se predstavila pesmom iz zapadne Srbije „Tri devojke zbor zborile“ , groktalicom iz centralne Bosne „Igra moje okićeno janje“, pesmom iz istočne Srbije „Bela Vilo na tebe mi krivo“ kao i vlaškim pesmama  „Juanje, Juanje“ u interpretaciji Natalije Karalić i  „Padurje, soro padurje“ (Šumo, sestro šumo) u interpretaciji Milene Marković.

Članovi КUD-a „Stevan Mokranjac“, na kraju svog godišnjeg koncerta, na kojem su zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena i prigodna priznanja,  svojom igrom odveli su publiku i na jug naše lepe zemlje, u okolinu Leskovca, odakle potiču igre Leskovačka četvorka, Vlasinka, Barski čačak, Bugarka, koje obiluju lepotom pokreta i melodije.