Naslovna Društvo Održan Forum poslodavaca u Negotinu

Održan Forum poslodavaca u Negotinu

1104
0

U maloj sali Skupštine opštine održan je Forum poslodavaca koji drugi put u Negotinu organizuje borska Filijala Nacionalne službe za zapošljavanje.

 

Tridesetak poslodavaca, iz privatnog, javnog sektora i zainteresovanih za samozapošljavanje prisustvovalo je prezentaciji programa i mera aktivne politike zapošljavanja planiranih za 2024. godinu.

„Nacionalna služba za zapošljavanje je 5. aprila raspisala 12 javnih poziva i oni su namenjeni poslodavcima i nezaposlenima gde će u okviru aktivnih mera zapošljavanja na nivou Republike Srb ije biti zaposleno, odnosno radno angažovano oko 23.000 nezaposlenih za šta je izdvojeno iz republičkog budžeta 7,75 milijardi dinara”, kaže Lidija Načić, direktorica Filijale NSZ u Boru.

Javni pozivi su namenjeni, pre svega, zapošljavanju teže zapošljivih osoba, onih u domskom smeštaju, u hraniteljskim porodicama, a tu su i stariji od 50 godina, osobe sa invaliditetom, žrtve porodičnog nasilja i osob koje su na evidenticiji NSZ više od 12 meseci.

“Forumom želimo da na direktan i neposledan način prezentujemo sve javne pozive, a poslodavci i nezaposleni će vidteti koje mere njima odgovaraju i moći će da konkurišu. Za 2024. godinu iz budžeta opštine Negotin izdvojeno je više sredstava u odnosu na prošlu godinu, 3,8 miliona dinara. Od toga je 2,5 miliona dinara predviđeno za subvenciju za sufinansiranje za samozapošljavanje gde će nezaposleni dobiti po 300.000 dinara a ostatak za program stručne prakse u javnom sektoru. U 2023. je opština Negotin na nivou Okruga i nivou naše Filijale imala 30 otvorenih preduzetničkih radnji, 17 iz republičkog a 13 sredstvima lokalne samouprave. Ove godine je programom samozapošljavanja planirano 16 novih preduzetnika”, dodaje Lidija Načić.