Naslovna Društvo Održan ekološki protest i u Negotinu

Održan ekološki protest i u Negotinu [Foto]

2943
0

Oko 70 Negotinaca blokiralo je u centru Negotina glavnu saobraćajnicu pridružujući se ekološkim protestima koji su održani danas širom Srbije.

Građani, nakon što su se okupili kod autobuskog stajališta preko puta Doma “Stanko Paunović”, blokirali su centralnu negotinsku saobraćajnicu, kod Pedagoške akademije, ne dozvoljavajući automobilima i drugim vozilima da prolaze.

Na tri pešačka prelaza koji vode od Trga Đorđa Stanojevića ka semaforima i ulicama JNA i Srbe Jovanovića, okupljeni građani su non-stop prelazili preko “zebre”.

Iako je bilo tenzija od strane pojedinačnih vozača koji su insistirali da prođu, nijedno vozilo nije uspelo da probije blokadu, pa su mnogi nastavili put drugim pravcima.

Građani su protestvovali protiv nedavno usvojenog Zakona o referendumu, a tražili su i da se povuče zakon o eksproprijaciji, koji predsednik Srbije još uvek nije potpisao i za koji smatraju da direktno otvara put ka ekološkoj degradaciji zapadne Srbije otvaranjem rudnika litijuma u Jadru.

Protestu su prisustvovali i pojedini politički aktivisti, ali stranačkih obeležja nije bilo. Građani su nosili transparente sa natpisima: „Rio Tinto marš sa Drine“,  „Zagađivači od naroda niste jači“, „Dole sporni zakoni“, ali i „Glavu dajem, slobodu ne dajem“ i druge.

Skupu je nakratko prisustvovala i policijska patrola. Incidenata nije bilo, a nakon što je protest okončan mirno posle jednočasovne blokade, saobraćaj je ponovo normalizovan.

Okupljeni su najavili da će nastaviti i narednih sedmica sa protestima ukoliko se blokade budu organizovale i u ostalim sredinama.