Naslovna Politika Održan drugi protest #1od5miliona u Negotinu

Održan drugi protest #1od5miliona u Negotinu [Foto]

2152
0

Drugi narodni protest, pod sloganom “Jedan od pet miliona” okupio je u Negotinu oko 250 građana, koji su, kao i prvi put, prošetali centralnim gradskim ulicama od Spomenika Đorđu Stanojeviću do fontane i nazad do Spomenika Hajduk Veljku.

I na ovom protestu pročitani su zahtevi građana uz podršku odbornicima Demokratske stranke koji su doneli odluku da do daljeg ne učestvuju u radu Skupštine opštine i njenih radnih tela.

Od lokalne samouprave zatraženo je otvaranje novih radnih mesta, kao i da prestane da zapošljava svoje “partijske poslušnike”. Građani okupljeni na antivladinim protestima “Jedan od pet miliona” zatražili su ponovo i da televizije koje se u najvišim iznosima sufinansiraju iz opštinskih budžeta to čine slobodno i objektivno i u interesu građana.

Ponovljen je i zahtev da se cene grejanja “najviše u Srbiji i najlošijeg kvaliteta” vrati na nivo od 1. oktobra 2018. godine, ali i da se na human način, izgradnjom azila, hitno reši problema pas lutalica.

Prisutnima se obratila Negotinka Ljiljana Rajić, koja je istakla da vodi “borbu od devedesetih”, te da one “generacije koje su tada svojom mladošću gradile bolje društvo, sada to mogu da učine svojim iskustvom i mudrošću”.

“Bila bih sebična kada bih svoje dete zadržala ovde, ako je ono nezadovoljno. Više bih volela da ga budem željna, pa makar jednom u pet godina videla, nego da živi pored mene i da bude nesrećan, da nema osnovno, ljudsko, da nema slobodu, da nema osećčaj da ima mira i stabilan život, da nema atmosferu u kojoj raste, da ne može da gaji i vaspitava svoju decu onako kako želi i kako hoće, onako kako smo mi želeli i kako smo hteli”, istakla je Ljiljana Rajić i pozdravila i one koji su “hteli, a nisu smeli da dođu”.

Ona je dodala da je lakše protestvovati u velikom gradu, nego u manjem gde su ljudi “konstantno izloženi pritiscima”.

Okupljenima ispred spomenika Đorđu Stanojeviću obratila se i profesorka gimnazije iz Zaječara, Dragana Rašić, koja je istakla da nije “vreme da se bavimo trivijalnim stvarima”.

“Vreme je da se zagledamo u sebe. Strašan je osećaj beznađa. Mislim da smo se nekad u nekom trenutku života svi susreli sa tim osećajem, rađa potištenost, deprimiranost, tera čoveka da spusti glavu, da okrene obraz, da se učauri u sebe. Da li znate o kom čoveku govorim? To je isti onaj čovek koji će vas na ulici pitati: Zar se ne plašiš da šetaš? Šta ako te ucene ili šta ako ti daju otkaz? Dragi Negotinci, slobodno odgovorite: Plašim se. I to je ljudski. Ali, onda i dodajte: Ali još više ne plaši da ne smem da mislim, da ne mogu slobodno da govorim. Plaši me da će me procenjivati klimoglavci i sendvičari, da će mi govoriti šta da radim. Plaši me kad mi iz televizora jedan čovek govori o ružičastoj budućnosti, a da mi je u novčaniku i frižideru siva realnost. Plaši me da neću moći da školujem decu, a dobra su ta naša deca, pametna su jer sve dobro vide i razumeju, a ipak, ništa ne pitaju. Plaši me da će jednog dana otići, da ću stajati na stanici sve tešeći sebe da je tako ipak bolje. Svima nam je jasno da smo svi mi taj izvor straha, ali ne za sebe već za njih”, rekla je Dragana Rašić.

Ona je zahvalila Negotincima na želji i nameri da svoju decu povedu u bolje sutra i poručila im da budu hrabri.

“Za one koji se nečasno igraju našim dostojanstvom, koji ružnu istinu pretvaraju u šarenu laž, oni su ti koji će na koncu svega morati da uzmu u obzir to da se dostojanstvo ne menja za strah, da su pravo i pravda univerzalni, a ne u funkciji pojedinaca, a da smo svi mi ovde to već odavno shvatili. Dosta je. Sve nam je jasno kao dan i više nema šta da se izgubi, jer je i to malo što imamo vrednije od svake vaše bezobrazne ponude gospodo sa vlasti. Zato smo večeras ovde”, dodala je Dragana Rašić.

Podršku antivladinim protestima koji se svake subote organizuju u Beogradu, ali i u drugim gradovima, od kojih se u istočnoj Srbiji organizuju i u Negotinu, ali i u Boru, Zaječaru, Knjaževcu, Majdanpeku i Sokobanji dao je i Goran Vučković, pesnik i publicista.

“Odavno ne gledam televiziju, izuzev sportskih kanala, pa nisam obavešten da mi je dobro, da živim u zlatnom dobu. To je razlog zašto sam danas na trgu i što podržavam ove proteste. Sa ovog mesta prenosim opšte zahteve građana Negotina opštinskim vlastima. Hoćemo poštene izbore, hoćemo pravnu državu, hoćemo slobodne medije i nezavisne institucije koje će raditi u interesu građana”, istakao je Vučković.

On je zatražio od opozicije da revidiraju svoje stranačke spiskove članova i iz svojih redova izbace “one koji su odavno u vladajućoj stranci”, kao i da ne primaju one koji idu iz stranke u stranku zbog “ćara”.

Vučković je pozdravio i reprezentativni Policijski sindikat Srbije i njihovu odluku da protestvuju ispred svojih policijskih uprava.

Drugi narodni protest “Jedan od pet miliona” u Negotinu protekao je mirno i bez incidenata, a na kratko kolona se zadržala i ispred zgrade Skupštine opštine, gde su građani uz zvuke pištaljke i parole izrazili svoje nezadovoljstvo.

Naredni protest zakazan je za četvrtak, 28. februar u 18 sati ispred Spomenika Đorđu Stanojeviću.

fotografije: Vesna Pacić